to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 12.02.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Διεθνής υποβάθμιση της ελευθερίας του τύπου

Στην κατάταξη για το 2015 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν υποβάθμιση της ελευθερίας του τύπου στις περισσότερες από τις 180 χώρες που αξιολογήθηκαν. Στην 91η από την 99η θέση η Ελλάδα.


Στους σημαντικότερους λόγους για την γενικότερη υποβάθμιση της ελευθερίας του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015 ανήκουν η καταπίεση και η χειραγώγηση μέσων ενημέρωσης σε εστίες κρίσης, όπως η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα πολλές χώρες όπως η Ρωσία επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της ελευθερίας του τύπου. Ο Κρίστιαν Μιρ, διευθύνων σύμβουλος των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα στη Γερμανίας δήλωσε στην DW ότι «στην κατάταξη των χωρών διαπιστώνουμε ότι στην πλειοψηφία των 180 χωρών που αξιολογήθηκαν η κατάσταση τόσο για τους δημοσιογράφους, όσο και την ελευθερία του τύπου έχει χειροτερεύσει ».

Η κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο που η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση αποστέλλει σε δημοσιογράφους, επιστήμονες και νομικούς. Οι 87 ερωτήσεις αφορούν μεταξύ άλλων, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία τους, το εργασιακό περιβάλλον των δημοσιογράφων, την αυτολογοκρισία και τη διαφάνεια των θεσμών.

Η Ελλάδα από την 99η στην 91η θέση

Παγκόσμιος χάρτης με την ελευθερία του τύπου 2015

Παγκόσμιος χάρτης με την ελευθερία του τύπου 2015

Στις πρώτες θέσεις με την περισσότερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία, ενώ στις τελευταίες η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν. Η Ρωσία καταλαμβάνει την 152η θέση, ενώ η Ουκρανία την 129η. Αναφερόμενος στην Ρωσία ο Κρίστιαν Μιρ τόνισε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το Κρεμλίνο στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων περιορισμού της ελευθερίας του τύπου στη Ρωσία. Στο πλαίσιο της προπαγάνδας ζητείται από τους δημοσιογράφους να επιλέξουν την πλευρά που στηρίζουν».

Υποβάθμιση διαπιστώνουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα και σε πολλές χώρες της ΕΕ. Ανάμεσά τους η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Στην Ελλάδα ωστόσο διαπιστώνεται σχετική βελτίωση μετά το 2013 και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Έτσι η Ελλάδα καταλαμβάνει σήμερα την 91η θέση στην κατάταξη.

Kay-Alexander Scholz / Στέφανος Γεωργακόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)