to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 23.06.2013

Πολιτική

Διεθνής Τύπος: Αυτογκόλ ο Σαμαράς με την ΕΡΤ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στον απόηχο της απόφασης για λουκέτο στην ΕΡΤ, σχολιάζονται στον διεθνή Τύπο με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, να μιλά για μοναχική πορεία του Αντώνη Σαμαρά και το πραγματικό αυτογκόλ που σημείωσε στην περίπτωση της ΕΡΤ.


Αυτό που υπολογιζόταν ως επίδειξη ισχύος, έριξε την κυβέρνηση στην βαρύτερη μέχρι τώρα κρίση της. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί αναφέρει η Süddeutsche Zeitung βλέποντας περαιτέρω ενίσχυσή του  καθώς εκτιμά ότι  θα προσεταιριστεί ένα μέρος του πρώην κυβερνητικού εταίρου ΔΗΜΑΡ.«Του λείπουν μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες για να φτάσει τα ποσοστά του κόμματος Σαμαρά. Με τη μοναχική του πορεία και με το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ένα πραγματικό αυτογκόλ…»

Tην ίδια στιγμή για την ελβετική Neue Zürcher Zeitung, ο Α. Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει: αυτό που προκάλεσε αγανάκτηση στην Αθήνα, ήταν ο αυθαίρετος τρόπος του Έλληνα Πρωθυπουργού.

 «Ενήργησε χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Πράγματι, ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά. Λείπει μια κουλτούρα της πολιτικής ισορροπίας. Κανείς δεν θέλει νέες εκλογές. Ούτε η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, εάν ο Σαμαράς δεν προσεγγίσει τους αριστερούς κυβερνητικούς του εταίρους, η κυβέρνηση του δεν θα επιβιώσει για πολύ», εκτιμά ελβετική εφημερίδα.

 Από την πλευρά, της απερισκεψία καταλογίζει στον Έλληνα Πρωθυπουργό η αυστριακή DerStandard.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς λόγο και απερίσκεπτα, οδήγησε σε αδιέξοδο τον τρικομματικό του κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει εκτιμώντας ότι παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρείται εκκεντρικός και ξεροκέφαλος, δεν υπάρχει  στον ορίζοντα κάποιος άλλος που θα βγάλει από την κρίση την Ελλάδα...»

Η έλλειψη κοινής θέσης για το θέμα της ΕΡΤ είχε και πολιτική συνέπεια, τονίζει η Le MONDE, διαπιστώνοντας ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αποδυναμώνει το κυβερνητικό σχήμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Al Jazeera γράφει ότι η απόφαση Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε πολιτική κρίση στη χώρα ενώ η ίδια η απόφαση δημιουργεί μία νέα μορφή διακυβέρνησης με αυταρχικά χαρακτηριστικά.

Πηγές: DW, LE MONDE, AL JAZEERA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)