to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 30.04.2012

left.gr

Κοινωνία

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Λιτότητα και μέτρα αυξάνουν την ανεργία

Βαθαίνει η κρίση στην εργασία


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις δεν οδήγησαν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στα τέλη του 2011, υπολογίζεται ότι οι άνεργοι άγγιξαν τους 196 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ μέσα στο 2012 οι άνεργοι θα φτάσουν τα 202 εκατμμύρια όπως επισημαίνει η «Έκθεση του Κόσμου της Εργασίας 2012».

«Η λιτότητα δεν παρήγαγε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ρέιμοντ Τόρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της ILO. «Οι άστοχες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας βραχυπρόθεσμα δεν λειτουργούν επίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε καταστάσεις κρίσης τείνουν να οδηγούν σε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και σε δημιουργία ελάχιστων νέων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Τόρες, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Περίπου το 40% όσων βρίσκονται στις ηλικίες 25 εώς 49 ετών, έχουν μείνει χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Μάλιστα, στα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Στις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία οι δείκτες της ανεργίας εμφανίζονται στάσιμοι με πτωτική τάση. Αντίθετα, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής η ανεργία ακολουθεί αντίστροφη τροχιά. Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι ο συνδυασμός των μέτρων λιτότητας με τις άστοχες μεταρρυθμίσεις είναι η πραγματική αιτία για την επιδείνωση στην Ευρώπη και, σταδιακά, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στην Ισπανία η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 24% ενώ ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Μάρτιο, για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριιο του 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της Γαλλίας.

Η έκθεση προτρέπει τις χώρες να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της εργασίας. Προτείνεται επίσης να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στις ευρωπαϊκές χώρες «για να τεθεί ένα όριο στην ύφεση στην Ευρώπη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)