to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διεθνής ο αντίκτυπος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Mια αναλυτικότερη καταγραφή των πρώτων αντιδράσεων στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την Εδφημερίδα των Συντακτών


Συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα έσπευσε να στείλει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέροντας στο tweet του ότι ανυπομονεί να σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση με την ισχυρή εντολή που θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί στενά με τις Ελληνικές αρχές και να συνεχίσει να «συνοδεύει» την Ελλάδα στις «φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες».
Ο Επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι  «Ο Ελληνικός λαός επιβράβευσε τον Αλέξη Τσίπρα για δυο λόγους: πέτυχε έναν υπεύθυνο και βιώσιμο συμβιβασμό στην Ευρώπη και έβαλε στο περιθώριο τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».
«Σημαντική επιτυχία για την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το μήνυμα των Ελλήνων. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία τώρα θα ζήσει μία περίοδο σταθερότητας, με μία σταθερή πλειοψηφία». Νωρίτερα, είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως βρεθεί στην Αθήνα σύντομα.


«Καλή δύναμη φίλε» έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας σημειώνοντας «Οι Έλληνες λένε ξεκάθαρα ποιον θέλουν για πρωθυπουργό».
Στο δικό του κλίμα ο «σκληρός» του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.


«Εντολή μεταρρυθμίσεων ζήτησε και έλαβε αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας», σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέντγκεν και κάνει λόγο για σημαντική και θετική διαφορά.
Εκπρόσωπος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για τα εξωτερικά θέματα Γιούργκεν Χαρντ επισημαίνει στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel»: «Βασίζομαι στο ότι ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, τα κόμματα τα οποία στήριξαν στη Βουλή την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστούν τώρα και στην κυβέρνηση», για να προσθέσει ότι τότε δεν εμποδίζει πλέον τίποτα την μεταρρύθμιση της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ τονίζει, σύμφωνα με την Bild, ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πράξει και επιτέλους να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες για πολύ καιρό αναβάλλονταν με όλο και καινούργια τρικ, προειδοποιώντας ότι η κατανόηση των εταίρων είναι εξαντληθεί πλήρως.

Τα γερμανικά ΜΜΕ γράφουν...

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της «Sueddeutsche Zeitung», η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί «θρίαμβο» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά από την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας.

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα.

«Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» η οποία μιλάει για «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης.

«Το τέλος μιας ψευδαίσθησης», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν» και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν ‘όχι'. Ήταν ένα πεισματικό ‘όχι' που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο ‘μου είναι όλα αδιάφορα'», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους. «Ο νικητής όμως ονομάζεται και πάλι Αλέξης Τσίπρας», τονίζει ο συντάκτης.

Η εφημερίδα «Bild» έχει τίτλο «Mέγα-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα» και αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δε ως «σοκαριστικό» το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη και ότι ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό ανέργων.

Το βλέμμα της Ευρώπης στις ελληνικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ «απέδρασε» από την ισοπαλία κερδίζοντας ξανά την εξουσία στην Ελλάδα σχολιάζει ο Guardian στο πρωτοσέλιδό του.

Πρώτο θέμα στο bbc η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου κερδίζει την πέμπτη εκλογική μάχη στα έξι τελευταία χρόνια, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην el pais. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες» είναι ο τίτλος της el mundo.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημείωνε με το κεντρικό του άρθρο πως «Ο Τσίπρας κερδίζει την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μια χρονιά». Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σημειώνει την εντυπωσιακή νίκη του Αλ.. Τσίπρα, αλλά και την μαζική αποχή που αγγίζει ιστορικό ρεκόρ.

Η συντηρητική Figaro σχολιάζει τις δηλώσεις Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τίτλο: «Η δεξιά αναγνωρίζει την ήττα της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η Liberation αναφέρεται στην αναγνώριση της νίκης Τσίπρα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε ένα αποτέλεσμα που του χαρίζει "καθαρή νίκη" αναφέρει το αμερικανικό CNBC.

«Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα νίκησε, αλλά δεν σάρωσε» σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Corriere Della Sera.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)