to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 04.05.2013

Πολιτική

Διεθνής λογοδοσία για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων - Ακόμη δεν έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο η Ελλάδα

«Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύσει, έστω και τώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξετάσει τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας σε βάρος τους» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τα μέλη της Ε.Ε. να επικυρώσουν το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα.


Το Πρωτόκολλο, που τίθεται σε ισχύ στις 5 Μαΐου, θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Εθνη, σε περίπτωση που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να τους αποκαταστήσουν, επιβάλλοντας τη διεθνή λογοδοσία όταν εξαντλούνται τα εγχώρια μέσα.

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν πλήξει διάφορα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτά που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε κοινωνική ασφάλιση, στέγαση, υγεία, εκπαίδευση και τροφή. Τα μέτρα συχνά πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους και τους πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Η οργάνωση εκφράζει ανησυχίες ότι αυτή η πτυχή είναι εντελώς απούσα από τη συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε., παρά την υποχρέωση των κυβερνήσεων να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων στα βασικά δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ιδίως όταν οι ευάλωτες κοινότητες βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να διασφαλίζονται οι ελάχιστες εγγυήσεις προστασίας κάθε δικαιώματος ώστε, για παράδειγμα, κανείς να μη μένει άστεγος, χωρίς πρόσβαση σε βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πεινασμένος ή άπορος.

Μέχρι σήμερα δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο, ανάμεσά τους η Σλοβακία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αρκετές άλλες το έχουν υπογράψει. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)