to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 06.02.2023

Διεθνή

Διεθνής κινητοποίηση για τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Τεράστια η διεθνής ανταπόκριση για ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία, αφού το διεθνές στερέωμα συνομολογεί ότι είναι πιο αναγκαία από ποτέ - Η Ελλάδα στέλνει διασώστες της ΕΜΑΚ με σκύλους, γιατροί και μηχανικούς


(φωτ.: ΑΡ)

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την γειτονική Τουρκία και την Συρία, πληθώρα κρατών έχουν δηλώσει πως θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα, συνομολογεί πως τέτοια τραγικά συμβάντα απαιτούν αλληλεγγύη και άμεση κινητοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν με βοήθεια οι πληγείσες χώρες με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο από μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ελλάδα, η Ιταλία κ.ά.

Βοήθεια εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Έτοιμη να προσφέρει υποστήριξή της στην Τουρκία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μισέλ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μέσω Twitter πως η ΕΕ πρόκειται να συμπαρασταθεί στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ περοέβαλε την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε Τουρκία και Συρία, με ανάρτησή του στο Twitter. «Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», σημείωσε.

ΝΑΤΟ

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Γερμανία

Η Γερμανία συντονίζεται με την Τουρκία και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθορίσει ακριβώς τι είδους βοήθεια χρειάζεται για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μπορεί να σταλεί μέσω διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Malteser International η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με την υποστήριξη της Γερμανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι γερμανικές αρχές θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη αργότερα σήμερα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα αρχικά σχέδια για βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία. Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Πούτιν έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα στην Τουρκία ως βοήθεια μετά το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων.

Η Βρετανία θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό που θα φθάσουν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια αν χρειαστεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Ελλάδα

Διά στόματος του πρωθυπουργού και η Ελλάδα δηλώνει πως θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για βοήθεια.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

 «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε και επίσημα η αναχώρηση τις επόμενες ώρες από την Ελλάδα κλιμακίου που θα συνδράμει την προσπάθεια διάσωσης εγκλωβισμένων από τα ερείπια, στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας που από τα ξημερώματα δοκιμάζονται από τα συνεχή πλήγματα του Εγκέλαδου.

Στην πρώτη έμπρακτη ελληνική βοήθεια περιλαμβάνονται:

  • 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ
  • 2 σκύλοι εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό και τη διάσωση
  • 1 ειδικό διασωστικό οχημα
  • 1 αξιωματικός της Πυροσβεστικής-μηχανικός με εξειδίκευση στην υποστύλωση κτηρίων που έχουν καταρρεύσει
  • 5 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ

Στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας.

Όπως ανακοινώθηκε, η μεταφορά θα γίνει με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ουκρανία

Με τη σειρά της και η Ουκρανία θα στείλει βοήθεια, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», προσθέτει.

Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Ιταλία

Η Ιταλία πρότεινε σήμερα στην Τουρκία τη βοήθεια της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι «η οποία ενημερώθηκε από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία στα σύνορα με την Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της Αντόνιο Ταγιάνι γνωστοποίησε από την πλευρά του με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να «του εκφράσει την υποστήριξη της Ιταλίας και (να του δηλώσει) ότι είναι διαθέσιμο (το προσωπικό της υπηρεσίας) Πολιτικής Προστασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)