to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 24.11.2022

Κοινωνία

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25/11: Πικετοφορία στο Βόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Η Επιτροπή Ισότητας, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μαγνησίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας διοργανώνουν πικετοφορία στο κέντρο του Βόλου, αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του κόμματος στην πλ. Ελευθερίας και αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ισότητας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για το θέμα αυτό για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα:
- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
-το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
– το 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά και δείχνουν πως η  εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους – και όχι μόνο τις γυναίκες. Οι διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, τον δρόμο, τον χώρο εργασίας και αλλού, συνιστούν παραβίαση βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του πέρασε στην ελληνική νομοθεσία την απόφαση-σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον τομέα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, υποβάθμισε τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μετατρέποντάς την σε απλή διοικητική Διεύθυνση, ενώ αρνείται να κατοχυρώσει νομοθετικά τον όρο «Γυναικοκτονία».

Σήμερα οι προτάσεις του επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:
1. Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «Γυναικοκτονία»
2. Ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα
3. Μονιμοποίηση των Δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ
4. Πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων, στα σχολεία για την ισότητα των φύλων
5. Δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
6. Ιδρυση των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά και επαρκή στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό
7. Οικονομική και δωρεάν στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία
8. Χορήγηση ασύλου σε προσφύγισσες που καταγγέλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες από τις οποίες έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους
9. Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου  4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές τους
10. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
11.  Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου:
• Να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαικό δίκαιο
• Να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαική οδηγία για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)