to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:38 | 25.11.2019

Κοινωνία

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη»

Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019.


 Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Διαβάστε παρακάτω τι δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα γενική γραμματέας. Δηλώσεις για τη σημερινή ημέρα από τους Αλέξη Χαρίτση, Ρένα Δούρου, Νασο Ηλιόπουλο και άλλους/ες.

Οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες συμμετείχαν σε πορεία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, δείχνουν πως από το σύνολο των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.

Γραμμή SOS 15900

Η γραμμή “SOS 15900” από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας.

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση η πλειονότητα, το 30% δηλαδή, είναι απασχολούμενες εκ των οποίων το 8% είναι αυτοαπασχολούμενες. Το 20% είναι άνεργες (από τις οποίες 62 ή 11% μακροχρόνια άνεργες). Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση, το 53% δήλωσαν έγγαμες, ενώ το 11% δήλωσαν άγαμες. Το ηλιακό εύρος που επλήχθη περισσότερο είναι μεταξύ 40 και 54 ετών σε ποσοστό 26%, ακολουθώντας το εύρος από 25 έως 39 σε ποσοστό 24%. Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή, προκύπτει ότι 2.208 (77%) είναι Ελληνίδες, 262 (9%) είναι μετανάστριες και 18 (1%) είναι ΑμΕΑ.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει

«Μαγικό ραβδί για άμεσες και γρήγορες λύσεις δεν υπάρχει. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο που απαιτεί σωστή οργάνωση, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ευρεία ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι είναι βία, πώς τη διαχειριζόμαστε είτε ως θύματα ή ως κοινωνικός/οικογενειακός κύκλος του θύματος και φυσικά ποιες είναι οι κατάλληλες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα. Ειδικά στο θέμα της συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς και στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία στην λειτουργία των υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Αλ. Χαρίτσης: Αμφισβητούμε τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ανδρισμό που αναπαράγουν τη βία

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προχωράμε πέρα από την απαρίθμηση στατιστικών. Αναγνωρίζουμε το τεράστιο ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος της βίας στις γυναίκες που την υφίστανται. Στηρίζουμε τα θύματα και τον αγώνα όλων των γυναικών ενάντια στη βία.

Η έμφυλη βία δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη κουλτούρα, χώρα ή ομάδα γυναικών. Δεν οφείλεται στον έρωτα, στη ζήλια ή στην οικονομική συγκυρία. Πηγάζει από τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα κοινωνικά στερεότυπα για τους ρόλους τους.

Αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και αμφισβητούμε τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ανδρισμό που αναπαράγουν τη βία. Διαβάστε περισσότερα...

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μία λιγότερη – Είναι ευθύνη όλων μας

«Η βία λόγω φύλου μπορεί να συμβεί σε οποιανδήποτε, οπουδήποτε. Δεν γνωρίζει πολιτιστικά και γεωγραφικά όρια, όρια ηλικίας, κοινωνικής τάξης, θρησκείας, χρώματος φυλής ή εθνότητας, ενώ επηρεάζει κάθε είδους κοινωνική, οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σε διαρκή ανάπτυξη», τονίζει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το Τμήμα στην ανακοίνωσή του, «πρόκειται για μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και πρέπει να καταπολεμηθεί. Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθούν ενεργά την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία λόγω φύλου, όμως είναι πολλές οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές ανάγκες των χωρών τους».

Περήφανες που ο ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε επιτέλους τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

«Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι η πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόληψη της βίας, η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, γυναικών και ανδρών, και των μαζικών τους φορέων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Σύμβασης».

«Είμαστε περήφανες που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ύστερα από μακροχρόνια αδράνεια των προκατόχων της- την κύρωσε. Είμαστε όμως ταυτόχρονα και ανήσυχες, καθώς βλέπουμε να καθυστερεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση, γεγονός που μας εκθέτει διεθνώς». Διαβάστε περισσότερα...

Ρ. Δούρου: Παντού μιλάμε και δρούμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών

«Δεν έχει σημασία η ταυτότητα, το επάγγελμα, η εθνικότητα. Η βία σε βάρος των γυναικών τραυματίζει ανεπούλωτα τα σώματα και τις ψυχές μας. Είναι αποκρουστική. Όπως και η αδιαφορία απέναντί της. Μια μέρα δεν αρκεί. Γιατί κορίτσια και γυναίκες ζούμε καθημερινά στο πετσί μας την έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές. Ζούμε το βάρος της σιωπής. Το βάρος της ντροπής. Ας μιλήσουμε ανοικτά. Σήμερα. Αλλά και τις υπόλοιπες 364 μέρες γιατί μπορεί κάποιες πληγές να μην κλείσουν ποτέ. Μπορούμε όμως μαζί, με αγώνα καθημερινό και διαρκή, να είμαστε απέναντι στους δράστες. Από το μετρό ως το γραφείο. Από το πεζοδρόμιο ως το σπίτι. Παντού μιλάμε και δρούμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών και ενάντια στους δράστες της».

Νάσος Ηλιόπουλος: Ούτε μια λιγότερη!

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» στον Δήμο Αθηναίων αναφέρει σχετικά με τη σημερινή ημέρα: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν την άνοδο της βαρβαρότητας γύρω μας. Μόνο για το 2018 καταγράφηκαν 87.000 γυναικοκτονίες παγκοσμίως, έναντι 50.000 το 2017. Η στατιστική όμως δεν φτάνει, τα στοιχεία δεν αρκούν.

Είναι όλες αυτές οι "μικρές" ειδήσεις που χάνονται πίσω από τίτλους όπως "έγκλημα πάθους". Είναι όλες αυτές οι σιωπές που μένουν στις γειτονιές που "όλοι ήξεραν αλλά δεν μίλησαν". Είναι όλο το πλαίσιο θεσμικής ανοχής στην έμφυλη βία και αναπαραγωγής όλων των σεξιστικών προτύπων.

Είναι όμως στο χέρι μας να σπάσουμε την σιωπή. Σήμερα στις 6 το απόγευμα συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία που ξεκινάει από την Πλατεία Κλαυθμώνος και καταλήγει στο Σύνταγμα.
(Η φωτογραφία είναι από έργο του Τούρκου καλλιτέχνη Vatih Tuna για τις 440 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2018 στην Τουρκία από τους συντρόφους τους)».

Ρ. Σβίγκου: Όχι άλλη σιωπή, όχι άλλα θύματα

Μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στέλνει και η υπεύθυνη από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Ομογενειακών Υποθέσεων, Ράνια Σβίγκου:

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Hμέρα μνήμης, κινητοποίησης και αγώνα.
Γιατί η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει σύνορα και όρια, πολιτισμούς και θρησκείες, ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, τραυματίζει ανεπανόρθωτα σώματα και ψυχές, σε όλο τον κόσμο.
Χρειάζεται καθημερινός αγώνας, αλλαγή νοοτροπίας, τιμωρία των δραστών. Όχι άλλη σιωπή, όχι άλλα θύματα.

Σπουτνικ Magazine: Όσο η εμφυλη βία συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα

Το περιοδικό νεολαίας Σπουτνικ Magazine αναφέρει μέσω σχετικής του ανάρτησης: «Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη». Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο.

Γνώριζες ότι:

  • Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.

  • Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.

  • Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.

  • 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

  • 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

  • Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

  • Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα

Για περισσότερες πληροφορίες: http://womensos.gr - 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS: 15900

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)