to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 13.06.2018

Πολιτική

Διεθνής ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας (ενημέρωση)

Μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πολλές οι χώρες και οι ηγέτες τους που επισήμως χαιρετίζουν και στηρίζουν τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων:

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

«Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική.​ Μετά από 27χρόνια η Ελλάδα και η πΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό» γράφει η Handelsblatt

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της "ιστορικής συμφωνίας" μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Τη συμπαράσταση της κυπριακής κυβέρνησης στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Μπόρις Τζόνσον: Φανταστικά νέα η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

«Φανταστικά νέα ότι οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Η απόφαση αυτή απαιτούσε δυνατή ηγεσία και πολιτικό θάρρος, σημείωσε ο κ. Τζόνσον και παρότρυνε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και στις δύο χώρες να αναγνωρίσουν τα οφέλη που θα επιφέρει η επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος.

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων χαιρέτισε πριν από λίγο «εμφατικά» ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς»

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συγχαρητήρια των Έντι Ράμα και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος - Χαιρέτισε τη συμφωνία και το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

Υιοθετώντας το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ το χρησιμοποίησε -ήδη ως δεδομένο- απευθύνοντας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα συγχαρητήρια της στην Αθήνα και στα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν με αφορμή την "ιστορική συμφωνία"

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Σιν Φέιν, Σον Κρόου, χαιρέτισε σήμερα την "ιστορική συμφωνία" μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού.

"Θέλω να καλωσορίσω θερμά την ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό αυτής της πολυετούς διένεξης για την ονομασία", ανέφερε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως με τη συμφωνία ότι η πΓΔΜ θα αποκαλείται στο εξής Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonja).

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και η πρόεδρος της ομάδας Γκάμπι Τσίμερ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας που έδωσε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Η Γκ. Τσίμερ σημειώνει ότι με τη συμφωνία «αποδεικνύεται πως η αμοιβαία κατανόηση και η φιλική συνύπαρξη, συνεργασία και ο ρεαλισμός νικούν τον εθνικισμό, την εθνική και πολιτική εχθρότητα».

Τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας στα Βαλκάνια, να ενισχύσει τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ευημερία για τον λαό της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή της και καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. «Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς τους ενώνουν κοινά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», επισημαίνουν οι Πράσινοι με ανάρτησή τους στο Twitter και εκφράζουν την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή που θα συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)