to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 11.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Διεθνής δυσφήμηση και εσωτερική ομηρεία

Σε μηχανισμό διεθνούς δυσφήμησης της χώρας μετατρέπεται η υπουργία Δένδια.


Μετά τον Guardian και τις διεθνείς οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων, το BBC επανέρχεται με αναλυτικό και τεκμηριωμένο αφιέρωμα για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα και τις ακροδεξιές συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων, καταστάσεις που απειλούν και την ασφάλεια των πολιτών. Οι "επιτυχίες" Δένδια με τις εφόδους στις διάφορες "βίλες" σταματούν στα επαρχιακά όρια των ελληνικών καναλιών της διαπλοκής.

Ποια διεθνής αξιοπιστία μπορεί να υπάρξει με τέτοια κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποια κοινωνική ανάταση μπορεί να επιτευχθεί προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, όταν η αστυνομία συμπεριφέρεται ως δραγάτης του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος;

Η δημοσιογραφική έρευνα για την αστυνομική και τη ρατσιστική βία αποκαλύπτει τις αθέατες πλευρές κρίσης. Όχι μόνο στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στην κοινωνία, που κυριαρχείται από την ανασφάλεια. Και πώς μπορεί να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας όταν η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια απλώνεται σαν λεκές, οι νέοι ζουν χωρίς μέλλον; Χθες ανακοινώθηκαν τα νέα ποσοστά ανεργίας. Η χώρα εκτοξεύεται στην πρώτη θέση της Ευρωζώνης.

Στο πολιτικό προσκήνιο "παίζει" το CD της Λαγκάρντ, ενώ στη Βουλή προωθούνται μέτρα διάλυσης του δημόσιου τομέα και μαζικών απολύσεων. Συζητούνται επίσης νέα μέτρα υπερφορολόγησης των πολιτών όταν το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα προστατεύει τους μεταλοφοροφυγάδες και δίνει μπόνους στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ δεν αφορά το παρελθόν. Δείχνει τις συνέχειες και τις επιβιώσεις παρά την κρίση. Και ανταποκρίνεται στη λαϊκή αξίωση για κάθαρση, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η τρικομματική κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστική την ενοχική συμπεριφορά Βενιζέλου, επιχειρεί να μανιπουλάρει την έρευνα. Τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν: Πότε και από ποιον πρωτοπαρελήφθη η λίστα Λαγκάρντ; Η ουσία της έρευνας αφορά τη διακρίβωση των μηχανισμών παραγωγής και ασυλίας της φοροδιαφυγής. Στρεψοδικεί ο Βενιζέλος, όταν επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και επιλέγει να δημιουργήσει, μαζί με τον Σαμαρά, νέους δεσμούς αίματος και αμοιβαίας συγκάλυψης.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η λίστα Λαγκάρντ ακολουθεί παράλληλη πορεία με την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Πρόκειται για δύο υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθεί ότι μόνο συνδυαστικά είναι δυνατή η έρευνά τους. Η λίστα, ως μηχανισμός εκβιασμού και ομηρείας του αμαρτωλού πολιτικού προσωπικού, προκειμένου να εφαρμοστούν τα αντικοινωνικά μέτρα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)