to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 14.05.2015

Διεθνή

Διεθνής ανησυχία για την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπουρούντι - Πυροβολισμοί κοντά στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μπουρούντι, μετά την ανακοίνωση ενός ανώτατου αξιωματικού του στρατού της χώρας ότι «καθαίρεσε» τον Πιερ Νκουρουνζίζα από τη θέση του προέδρου της χώρας.


Νεότερη ενημέρωση, 08:50:

Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν από λίγο κοντά στο κτήριο όπου στεγάζεται ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είναι περικυκλωμένος από στρατιώτες κι όπως είπε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ένας από τους εργαζόμενους που βρίσκεται μέσα στο κτήριο, κάποιοι στρατιώτες επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο.

Αργά χθες το βράδυ, ο στρατηγός Γκοντφρουά Νιγιομπάρε δήλωσε ότι ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Πιερ Νκουρουνζίζα, ο οποίος επεδίωκε την αντισυνταγματική επανεκλογή του για τρίτη θητεία, και ότι προχωράει στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Πράιμ Νιγιονγκάμπο ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα αποτράπηκε.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του Νκουρουνζίζα τις τελευταίες εβδομάδες βυθίζοντας τη χώρα στη χειρότερη κρίση έπειτα από τον εμφύλιο που έληξε το 2005.

Ο πρόεδρος φέρεται ότι βρισκόταν στην Τανζανία για συνομιλίες με ηγέτες της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο η τύχη του παρέμενε άγνωστη αργά χθες το βράδυ. Τανζανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν συμμετείχε στις συνομιλίες στο Νταρ ες Σαλάαμ κι ότι είχε αναχωρήσει για το Μπουρούντι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νιγιομπάρε, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και όλα τα συνοριακά περάσματα έχουν κλείσει.

________________


«Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση και καλούμε όλες τις πλευρές να τερματίσουν άμεσα τη βία επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράθκε στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έχει γίνει πραξικόπημα, ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες μεριές να καταθέσουν τα όπλα.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν «απευθύνει επείγουσα έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Υπενθυμίζει σε όλες τους ηγέτες του Μπουρούντι την ανάγκη για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα που έχει υποφέρει από προηγούμενες εξάρσεις βίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για «στρατιωτικό πραξικόπημα» στο Μπουρούντι, εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον ανώτατο αξιωματικό του Μπουρούντι.

Οι ηγέτες των χωρών της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής που συνεδρίαζαν στο Νταρ Ες Σαλάμ, την εμπορική πρωτεύουσα της Τανζανίας, για να συζητήσουν την κρίση που έχει ήδη επεκταθεί σε μια περιοχή με ιστορικό εθνοτικών συγκρούσεων, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Νότιας Αφρικής δήλωσε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα».

Το γραφείο του προέδρου απέρριψε γρήγορα τη δήλωση του υποστρατήγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ, τον οποίο ο Νκουρουνζίζα είχε παύσει τον Φεβρουάριο από τη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. 

"Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα αστείο, όχι για ένα πραξικόπημα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο συνεργάτης του προέδρου Βίλι Νιγιαμίτουε. Ο Νιγιομπαρέ έκανε τη δήλωσή του σε δημοσιογράφους σε στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, την ώρα που ο πρόεδρος βρισκόταν εκτός της χώρας για την αφρικανική σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση στη χώρα του.

Μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσης πλήθη ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπουρούντι επευφημώντας και τραγουδώντας ενώ στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. 

Το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις παραμένει κλειστό με την αστυνομία να φρουρεί τις εισόδους του και άνδρες του στρατού στο εσωτερικό του.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι ταραχές, πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η επιδίωξη του Νκουρουνζίζα να εκλεγεί για άλλη μια πενταετή προεδρική θητεία παραβιάζει το όριο των δύο θητειών που προβλέπεται από το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος το 2005, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)