to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 06.07.2021

Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία: Βάλτε τέλος στις επαναπροωθήσεις

Νέα εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τις συνεχιζόμενες επαναπροωθήσεις, τη βία και τις αυθαίρετες κρατήσεις προσφύγων και μεταναστών/ριών.


Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» τεκμηριώνει μέσα από μαρτυρίες θυμάτων σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει άλλωστε και άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας τις βάναυσες αυτές πρακτικές.

«Παρά τις συστηματικές διαψεύσεις εκ μέρους των αξιωματούχων, τα περιστατικά επαναπροωθήσεων, που περιλαμβάνουν βία και αυθαίρετες κρατήσεις, είναι όχι μόνο υπαρκτά αλλά συνεχή και συστηματικά. Οι επαναπροωθήσεις συνιστούν πλέον de facto μέθοδο συνοριακού ελέγχου, η οποία εδραιώνεται χάρη στην κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί» αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεδομένης της έκτασης και της σοβαρότητας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, ξεκινάει εκστρατεία συλλογής υπογραφών που απευθύνονται στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με σκοπό:

Τον άμεσο τερματισμό όλων των επαναπροωθήσεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.

Την κατεπείγουσα διεξαγωγή ανεξάρτητων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.

Την παροχή στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και της δυνατότητας να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.
«Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε από τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν από τον υπουργό να βάλει τέλος στις παραβιάσεις» αναφέρει το κάλεσμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)