to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 22.01.2020

Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία: Πρώτη φορά Υπουργός δεν απαντά σε αίτημά μας για συνάντηση

«Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.


Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσίευσε σχετικό δελτίο τύπου από τη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε για την υπόθεση του Ζακ, με την υπεύθυνη εκστρατειών να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά, που η Διεθνής Αμνηστία ζητά συνάντηση με υπουργό Δικαιοσύνης και δε λαμβάνει απάντηση.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίου τύπου:

Διενεργήθηκε σήμερα (σ.σ. 21/01/20) η συνέντευξη τύπου, που κάλεσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας μας, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η συνέντευξη τύπου διενεργήθηκε ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην περιοχή της Ομόνοιας.

Στη συνέντευξη τύπου, δώσαμε στη δημοσιότητα έναν πρώτο όγκο υπογραφών, και συγκεκριμένα 101.146 υπογραφές από όλον τον κόσμο. Οι υπογραφές προέρχονται από τις εκστρατείες που διεξάγουν τα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Σουηδία, αλλά και από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, που υπέγραφαν μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Και φυσικά, από την Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει, από τον Νοέμβριο του 2018, παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου, η δικαστική διαδικασία καταγράφει μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και σοβαρές ανεπάρκειες, γεγονός για το οποίο η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς, η Διεθνής Αμνηστία καλεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας της, σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ελληνική εκστρατεία, παγκόσμια εκστρατεία), με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατό του. Πολλά τμήματα της οργάνωσης σε όλον τον κόσμο διεξάγουν την εκστρατεία, καλώντας τους πολίτες των χωρών τους να κινητοποιηθούν, και διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για τη γνωστοποίηση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συνάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ώστε να του κοινοποιήσουμε τις υπογραφές από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της έκκλησης που αναφέρεται στον ίδιο, και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση στο αίτημα συνάντησης. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καθόλου κοινή πρακτική από την πλευρά των εκάστοτε Υπουργών, σε αντίστοιχα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά υπό την παρούσα κυβέρνηση, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με άλλους Υπουργούς της για διαφορετικά ζητήματα. Οφείλουμε δε να τονίσουμε, ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις παραπάνω πλευρές παρουσίασε από την πλευρά του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του τμήματος. Όπως τόνισε, η Διεθνής Αμνηστία επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες, ώστε να συμβάλλει στην αντήχηση της φωνής των οικείων ανθρώπων του Ζακ και του κινήματος αλληλεγγύης, που δίνει εδώ και τόσο καιρό έναν μεγάλο αγώνα για την ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ. Επιδιώκει ακόμα να συμβάλλει στην πλατιά ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, για αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η κ. Γαϊτάνου εξέφρασε το αίτημα, από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ, τόνισε από την πλευρά της οικογένειας:

«Το αίσθημα ατιμωρησίας που δημιουργείται τόσους μήνες από τις δικαστικές αρχές εντείνεται με το βούλευμα που εκδόθηκε την Παρασκευή και δημιουργεί ερωτήματα για την διακριτή μεταχείριση των δραστών. Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που έγινε με τέτοιο τρόπο, μέρα μεσημέρι και καταγράφηκε από κάμερες και μας θυμίζει πως για κάποιους δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Εμείς απαιτούμε την άμεση απόδοση των ορθών κατηγοριών και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.» Στη συνέντευξη τύπου παρίσταντο επίσης οι γονείς του Ζακ.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων της έκδοσης του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναδεικνύοντας ότι αυτό σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ενώ ανέδειξε ότι τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών. Η κυρία Παπαρρούσου κάλεσε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου.

Ο Τέλης Ράπτης, από την Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, αναφέρθηκε στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας και την πολύμορφη μάχη που δίνει για την ανάδειξη της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχίσει τον αγώνα αυτόν μέχρι τέλους.

Τέλος, ο Στέφανος Λεβίδης, από το Forensic Architecture, αναφέρθηκε στην έρευνα που διενέργησε το Forensic Architecture για την υπόθεση, αναλύοντας το υπάρχον, εξαιρετικά φτωχό, οπτικοακουστικό υλικό, συλλέγοντας επιπλέον υλικό που δεν είχε ήδη κατατεθεί στον ανακριτή, εντοπίζοντας έναν μάρτυρα. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή. Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο.

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

#Justice4ZakZackie

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)