to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:16 | 20.08.2013

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Καλεί την Ιορδανία να μην κλείνει τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες

Επισημαίνοντας ότι οικογένειες με παιδιά αναγκάστηκαν να περιμένουν στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.


Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα ρητώς την Ιορδανία να μην αρνείται την πρόσβαση στο έδαφός της στους πρόσφυγες που φεύγουν από την Συρία, επισημαίνοντας ότι οικογένειες με παιδιά αναγκάστηκαν να περιμένουν στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

"Οι ιορδανικές αρχές θα πρέπει να εγγυώνται μια ασφαλή πρόσβαση σε όλους όσοι αναζητούν ασφάλεια, χωρίς διακρίσεις», σημειώνει ο Σαΐντ Μπουμέντουχα, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική σε ανακοίνωσή του.

"Δεν θα πρέπει να αρνούνται την είσοδο στην Ιορδανία, ακόμη και προσωρινά, στους ανθρώπους που φεύγουν από την Συρία, γιατί αυτό θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο. Η Ιορδανία έχει υποχρέωση, βάσει του διεθνούς δικαίου, να διασφαλίζει ότι τα σύνορά της παραμένουν ανοιχτά στους πρόσφυγες», προσθέτει.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στο μεθοριακό πέρασμα Νάσιμπ δεν επετράπη η είσοδος στην Ιορδανία σε πρόσφυγες και στα παιδιά τους.

"Αξιωματούχοι τους χορήγησαν βίζες, αλλά τους εξήγησαν ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ιορδανία έπειτα από έναν μήνα. Τα διαβατήριά τους σφραγίστηκαν με την ένδειξη 'εγκεκριμένη είσοδος σε έναν μήνα'», διευκρίνισε η Αμνηστία.

Εδώ και μερικούς μήνες η Ιορδανία αρνείται την είσοδο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως Παλαιστίνιους και Ιρακινούς πρόσφυγες από την Συρία, όπως και σε ανθρώπους χωρίς ταυτότητα και σε άνδρες που δεν είναι έγγαμοι, επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

"Το γεγονός ότι η Ιορδανία αρνείται την είσοδο σε Σύρους, τα διαβατήρια των οποίων είναι έγκυρα, εγείρει φόβους για μια σκλήρυνση της θέσης των αρχών» και δείχνει «την κόπωση της χώρας να φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, την ώρα που δεν διαγράφεται καμία έξοδος από την κρίση», σύμφωνα με την Αμνηστία.

Η Ιορδανία περιόρισε την πρόσβαση στο έδαφός της λόγω του φόβου μιας διάχυσης της συριακής κρίσης, την ώρα που, σύμφωνα με αξιωματούχους, η συρροή προσφύγων προκαλεί ήδη πιέσεις όσον αφορά τους πόρους και τις υποδομές της χώρας.

Παρά τις πιέσεις όσον αφορά τους πόρους της, «η Ιορδανία έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στο έδαφός της και στην ασφάλεια», επέμεινε ο Μπουμέντουχα.

"Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Ιορδανία και οι άλλες χώρες υποδοχής έχουν επαρκή οικονομική και τεχνική υποστήριξη για να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες από την Συρία», κατέληξε.

Πηγή: AMΠE

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)