to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 21.03.2018

Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία: Η μάχη ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις είναι καθημερινή

Διεθνής Ημέρα εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων σήμερα


Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του χωρίς διακρίσεις. Τα δικαιώματα στην ισότητα και τη μη διάκριση αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Και με βάση το άρθρο 2, όλοι δικαιούνται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ορίζονται στη Διακήρυξη, χωρίς διακρίσεις φυλής ή άλλου είδους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία αποτελούν προβλήματα που επικρατούν σε όλες τις κοινωνίες και οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, ιδίως όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες καθώς και τους ανθρώπους με αφρικανική προέλευση.

Τα κράτη, σημειώνει ο ΟΗΕ, καλούνται να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της συναφούς μισαλλοδοξίας και να προωθήσουν την ανοχή, την ένταξη, την ενότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

Κάθε μέρα, καθένας από εμάς μπορεί να αντισταθεί στις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις. Κατά την 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 2018 ενωθείτε στην καταπολέμηση του ρατσισμού και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων καθώς σαν σήμερα το 1960 στο Σάρπεβιλ της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μαύρων που διαδήλωσαν ειρηνικά, σκοτώνοντας 69 από αυτούς. 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 68/237 της 23ης Δεκεμβρίου 2013, κήρυξε τη Διεθνή Δεκαετία για Άτομα Αφρικανικής Καταγωγής που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2015 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 με θέμα «Οι άνθρωποι της αφρικανικής καταγωγής: αναγνώριση, δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Ρατσισμό ο διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «εμείς ως Διεθνής Αμνηστία θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η μάχη ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία σε κάθε μορφή διάκρισης, είναι μία μάχη την οποία οφείλουμε να την δίνουμε καθημερινά, πρέπει να αποτελεί στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, της καθημερινής μας δράσης, του καθημερινού μας αγώνα και δεν πρέπει απλώς και μόνο να περιορίζεται σε μία συμβολική ημέρα».

Είπε ακόμα ότι «η συμβολική μέρα έχει μεγάλη σημασία από την άποψη ότι πρέπει να δίνονται αφορμές για να τονίζονται αυτά τα μηνύματα αλλά η μάχη ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμού είναι πάρα πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε μία τέτοια περίοδο στη χώρα μας όπου ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και νεοναζιστικής βίας είναι διάχυτος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)