to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 03.05.2022

Κοινωνία

Διεθνής Αμνηστία για Ζακ: Ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα ακόμη παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη»


Ως «ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την αθώωση των αστυνομικών που εμπλέκονται στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.

Αντιδρώντας στη σημερινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι παρά το υλικό που δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ τη στιγμή που ο ίδιος κείτεται ετοιμοθάνατος στο έδαφος, κανένας αστυνομικός δεν λογοδότησε. Η σημερινή απόφαση είναι ένα ακόμη παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη.

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν θα ξεχαστεί. Έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία ελευθερίας και ισότητας. Παίρνουμε προσωπικά τη βαρβαρότητα του παράλογου θανάτου του και την αδικία της σημερινής απόφασης. Ως απάντηση θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του Ζακ: έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στίγμα και ρατσισμό».

Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «μετά την επίθεση, πλάνα έδειξαν την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ ενώ ο ίδιος βρισκόταν ετοιμοθάνατος στο έδαφος» και ότι «σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Ζακ πέθανε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη».

Επιπλέον, τονίζει ότι «στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ελλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)