Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία:

Παρά την προσωρινή διαταγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC), περίπου 74 οικογένειες Ρομά που ζουν σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι της Αθήνα κινδυνεύουν από επικείμενη εξαναγκαστική έξωση.

74 οικογένειες Ρομά που ζουν σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι , μια γειτονιά στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στις 25 Φεβρουαρίου. Οι οικογένειες έχουν ζήσει στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στα τοπικά σχολεία . Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα σπίτια των Ρομά ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 8 Νοεμβρίου 2013, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα της UNHRC (προσωρινά μέτρα). Η διαταγή του Μάιου 2013 προς τις ελληνικές αρχές ζητούσε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της απώλειας στέγης οικογενειών Ρομά, ενώ μια ανακοίνωση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγης της κοινότητας εξετάζεται από την Επιτροπή. Η εντολή αυτή επιβεβαιώθηκε από το UNHRC τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), οι οποίοι παρέχουν νομική βοήθεια σε οικογένειες Ρομά, η απόφαση να εκδιωχθούν οι οικογένειες κρατήθηκε μυστική για δύο μήνες και επιδόθηκε στους Ρομά στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Στις 8 Νοεμβρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες Ρομά από το Χαλάνδρι προς μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στην πόλη των Μεγάρων. Σύμφωνα με το ΕΠΣΕ και τους Ρομά από το Χαλάνδρι, η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία ή/και με τον Συνήγορο του Πολίτη. Οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι.

Παρακαλούμε γράψτε άμεσα προς τις αρχές για να:

  • Σταματήσουν αμέσως τις εξώσεις στο Χαλάνδρι, και να θέσουν σε εφαρμογή εγγυήσεις, όπως απαιτείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την ταυτοποίηση και σοβαρή εξέταση όλων των εφικτών εναλλακτικών λύσεων
  • Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν έχει μείνει άστεγος/η και ευάλωτος/η σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ως αποτέλεσμα της έξωσης
  • Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε εναλλακτική στέγαση παρέχεται μετά από πραγματική διαβούλευση με την πληγείσα κοινότητα και ότι συμμορφώνονται με τα διεθνή κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την επάρκεια της στέγης.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 2014 στο:

Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
Μανώλης Αγγελάκας
Κατεχάκη 56
11525 Αθήνα, Ελλάδα
Fax: 00 30 213 203 5700
Emailggattiki@otenet.gr 
Προσφώνηση: Αγαπητέ κύριε

Υπουργό Εσωτερικών
Γιάννης Μιχελάκης
Σταδίου 27
10183 Αθήνα, Ελλάδα
Fax: 0030 213 1364130
Emailinfo@ypes,gr 
Προσφώνηση: Αγαπητέ υπουργέ

Με αντίγραφα στον: 
Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Χαράλαμπος Αθανασίου
Λεωφόρος Μεσογείων 96
11527 Αθήνα, Ελλάδα
EmailGrammateia@justice.gov.gr

_______________________________________________________________________________________________

Υπόδειγμα επιστολής

Προς: [email protected] , [email protected] , [email protected]

Θέμα: Να σταματήσει η επικείμενη εξαναγκαστική έξωση των Ρομα στο Χαλάνδρι.

Aγαπητέ κ. Αγγελάκα / Αγαπητέ Υπουργέ ,

Σας γράφω αυτό το γράμμα, με αφορμή την επικείμενη εξαναγκαστική έξωση των 74 οικογενειών Ρομά που ζουν στο Χαλάνδρι και σας ζητώ:

•             Να σταματήσετε άμεσα τις εξώσεις στις οικογένειες αυτές και να θέσετε σε εφαρμογή τις εγγυήσεις, όπως απαιτούνται από τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την ταυτοποίηση και σοβαρή εξέταση όλων των εφικτών εναλλακτικών λύσεων

•             Να βεβαιώσετε ότι κανείς δεν έχει μείνει άστεγος/η, και ευάλωτος/η σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της έξωσης

•             Να διασφαλίσετε ότι παρέχεται οποιαδήποτε εναλλακτική στέγαση μετά από πραγματική διαβούλευση με την πληγείσα κοινότητα και ότι ακολουθούνται τα διεθνή κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την επάρκεια στέγης.

Με εκτίμηση,

(το όνομα σας)

__________________________________________________________________________________________________________

Πρόσθετες πληροφορίες

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα τονίζει ότι ακόμα και όταν η έξωση θεωρείται ότι είναι δικαιολογημένη, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν κατάλληλες εγγυήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν πραγματική διαβούλευση με τις επηρεαζόμενες κοινότητες,  παροχή ικανοποιητικής προθεσμίας  ανακοίνωσης, παροχή έννομης προστασίας και νομική βοήθεια.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει άστεγος/η ως αποτέλεσμα της έξωσης και οι αρχές πρέπει να παρέχουν επαρκή εναλλακτική στέγη για όσους δεν μπορούν να παρέχουν για τον εαυτό τους. Η όποια επανεγκατάσταση που θα αποφασιστεί θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την επάρκεια της στέγασης. Εάν αυτές οι διασφαλίσεις δεν τηρούνται, η έξωση παραβιάζει το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση και θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΕΠΣΕ έχει ενημερωθεί ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν την λεγόμενη «νομαδική» διάταξη (διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη στέγαση των νομάδων πληθυσμών) στην απόφασή τους να μεταφέρουν την κοινότητα των Ρομά, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα των Ρομά Χαλανδρίου δεν είναι νομάδες και είναι εγγεγραμμένοΙ δημότες του Δήμου Χαλανδρίου και έχουν το δικαίωμα στέγασης στην περιοχή. Ο εθνικός τύπος πληροφορήθηκε ότι οι αρχές ήταν αποφασισμένες να προχωρήσουν με την μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου, ακόμη και αν οι δήμοι Μεγάρων ή της παρακείμενης πόλης της Μάνδρας έχουν αντιρρήσεις. Οι δήμοι αυτοί έχουν προσφύγει στο δικαστήριο για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μεταφέρει τους Ρομά του Χαλανδρίου στην περιοχή τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι  Ρομά του Χαλανδρίου απειλήθηκαν με εξαναγκαστική έξωση. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εξέδωσε απόφαση τον Φεβρουάριο του 2013 για την κατεδάφιση των κατοικιών Ρομά το Μάιο του 2013 και είχε προγραμματίσει  να μεταφέρει την κοινότητα των Ρομά σε ένα γειτονικό οικόπεδο σε μια απροσδιόριστη ημερομηνία. Με την ευκαιρία αυτή, οι αρχές διαβουλεύτηκαν με τις οικογένειες των Ρομά και το Συνήγορο του Πολίτη σε σχέση με το χώρο μετεγκατάστασης. Μετά την επικοινωνία της κοινότητας των Ρομά με τη UNHCR ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα έναντι των εξαναγκαστικών εξώσεών τους, εκδόθηκαν ασφαλιστικά μέτρα τον Μάιο του 2013 και διατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014. Η μετεγκατάσταση της κοινότητας των Ρομά στο όμορο οικόπεδο ακυρώθηκε μετά από  την έντονη αντίδραση ενάντια στους Ρομά από τους ανθρώπους που ζουν γύρω από την περιοχή μετεγκατάστασης. Έγινα και άλλες προσπάθειες για να εκδιωχθεί η κοινότητα των Ρομα το 1999 και το 2012.

Το ΕΠΣΕ ενημέρωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι οι αποφάσεις εκτέλεσης που εκδόθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας και παραδόθηκαν στους Ρομά σε όλες τις τρεις προσπάθειες για να τους εκδιώξουν (Σεπτέμβριος 2012, Φεβρουάριος 2013 και Νοέμβριος 2013) ήταν πράγματι καταχρηστικές, δεδομένου ότι βασίζονταν σε παλιές αποφάσεις κατεδάφισης από το 1996, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν όλες τις κατοικίες των Ρομά. Οι αρχές επικαιροποίησαν την καταχώρηση των κατοικιών στον οικισμό τον Ιανουάριου του 2014 κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας. Το ΕΠΣΕ επισημαίνει ότι οι αποφάσεις κατεδάφισης βάσει αυτής της καταχώρισης μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικά μόνο όταν καταστεί τελεσίδικη. Μέχρι σήμερα όμως η αποφάσεις κατεδάφισης δεν έχουν παραδοθεί. Αφότου παραδοθούν, οι Ρομά θα καταθέσουν προσφυγές εντός 30 ημερών και κάθε τυχόν έξωση πρέπει να ανασταλεί. Μετά από την τελική αξιολόγηση των προσφυγών, μπορούν να εκδοθούν τελικές αποφάσεις κατεδάφισης.