to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 22.10.2013

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία εναντίον ΗΠΑ για τις χιλιάδες δολοφονίες από τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη

Από το 2004, έχουν πραγματοποιηθεί 376 επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκάφων και 2.000 έως 4.700 άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, ανάμεσά τους και εκατοντάδες άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις περιοχές των φυλών στο βορειο-δυτικό Πακιστάν


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θέσουν τέρμα στη μυστικότητα που περιβάλλει τις φονικές επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για αυτές τις "παράνομες" επιθέσεις, αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

Το θέμα των επιδρομών αυτών, τις οποίες επισήμως καταγγέλλει το Ισλαμαμπάντ, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της πρώτης επίσημης επίσκεψης πακιστανού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Από το 2004, έχουν πραγματοποιηθεί 376 επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκάφων και 2.000 έως 4.700 άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, ανάμεσά τους και εκατοντάδες άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε αυτές στις περιοχές των φυλών στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, προπύργιο των ταλιμπάν και ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ενόπλων οργανώσεων και των πακιστανικών αρχών ασφαλείας, τα θύματα των επιθέσεων είναι στην πλειοψηφία τους μαχητές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις επιδρομές αυτές.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη δράση των μη επανδρωμένων αεροσκάφων, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Η πρώτη σελίδα στο σάιτ της Διεθνούς Αμνηστίας - το εικονιζόμενο κοριτσάκι είναι εγγονή γυναίκας που σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροπλάνο

"Ανθρωποι που δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, που δεν μάχονται κατά των ΗΠΑ, σκοτώνονται. Η μυστικότητα που περιβάλλει το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση δικαίωμα στην αφαίρεση ζωών που υπερβαίνει τα δικαστήρια και τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να ανοίξουν το πρόγραμμα σε δημόσια ανεξάρτητη και αμερόληπτη εξέταση", αναφέρει στην έκθεση ο αναλυτής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Πακιστάν Μουστάφα Κάντρι.

Η έκθεση αναφέρεται στις σαράντα περίπου επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέσα του 2012 στο βορειοδυτικό Πακιστάν και καλεί την Ουάσινγκτον να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους παράνομων επιθέσεων και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αθώων θυμάτων. Σημειώνει επίσης ότι ακόμη και οι επιδρομές που σκοτώνουν αποκλειστικά ενόπλους μπορεί να συνιστούν "εξωδικαστικές εκτελέσεις".

Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης τις "επαναληπτικές" επιθέσεις που πραγματοποιούνται μετά την πρώτη επιδρομή στην ίδια ζώνη με στόχο τους οικείους και τις υπηρεσίες αρωγής που έχουν προστρέξει για να βοηθήσουν τα θύματα της πρώτης επίθεσης.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται συγκεκριμένες επιθέσεις το 2012 εναντίον αμάχων: εναντίον μίας γιαγιάς που μάζευε χόρτα κατά την οποία σκοτώθηκε η ίδια και τραυματίσθηκαν τα πέντε εγγόνια της, εναντίον ομάδας εργατών κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 άμαχοι.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)