to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 24.06.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Εκστρατεία κατά των εξώσεων στην Ισπανία

Εκστρατεία κατά των εξώσεων στη Μαδρίτη ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία, αφήνοντας για λίγο το συνηθισμένο πεδίο δράσης της, για να καταγγείλει μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.



«Το δικαίωμα στη στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται στην Ισπανία, και τα μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί» για την αντιμετώπιση του φαινομένου «είναι ανεπαρκή», τονίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε ανοικτή επιστολή της προς τη συντηρητική ισπανική κυβέρνηση.

«Είναι η πρώτη φορά» που η Διεθνής Αμνηστία εκπόνησε «μια έκθεση για το ζήτημα αυτό» στην Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισπανικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Η εκστρατεία «Μια πόρτα, μια ιστορία» στόχο έχει να προσελκύσει την προσοχή στον πολλαπλασιασμό των εξώσεων ιδιοκτητών κατοικιών εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών τους προς τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ισπανία, που πυροδοτήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 καθημερινά κατάσχονταν 95 ακίνητα από πρόσωπα τα οποία δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.



Οι εξώσεις συνεχίζονται παρά την ανάπτυξη

Οι εξώσεις συνεχίζονται παρά την επάνοδο της Ισπανίας στην ανάπτυξη, κι ενώ η ανεργία συνεχίζει να πλήττει ακόμη πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού.

Η Ισπανία —υπογραμμίζει στην έκθεσή της η ΜΚΟ— έχει εξάλλου ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εργατικών κατοικιών, που δεν ξεπερνά το 1,1%, έναντι ενός 32% στην Ολλανδία ή ενός 18% στη Βρετανία.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία προκειμένου οι δικαστές να μπορούν να «συνεκτιμούν την αναλογικότητα» της επιβολής του μέτρου της έξωσης. Η ΜΚΟ εισηγείται επιπλέον τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης και διαμεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακόμη, ζητεί να επιβληθεί από τις αρχές μορατόριουμ στις εξώσεις σε περιπτώσεις «κατά τις οποίες δεν παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και να υπάρχει «διαβούλευση με τις οργανώσεις υπεράσπισης των κατοίκων». Ακόμη, τάσσεται υπέρ της διάθεσης σε πολίτες των άδειων κατοικιών.

Το κίνημα εναντίον των εξώσεων στην Ισπανία είχε καταφέρει να πιέσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία το 2013 εξέδωσε διάταγμα αναστολής των εξώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις —των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οικογενειών με παιδί ή παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών— μέτρο που η ΜΚΟ κρίνει ανεπαρκές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)