to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διεθνώς ρεζίλι για τις επαναπροωθήσεις - Εκπαραθυρώθηκε ο διευθυντής της Frontex μετά το πρωτοσέλιδο Le Monde

Για μια ακόμη φορά η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde σε κεντρικό της ρεπορτάζ καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Φρόντεξ κλείνει τα μάτια της στις παράνομες επαναπροωθήσεις κάτι που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νότη Μηταράκη καθώς και δεκάδες άλλα στελέχη της ΝΔ που έχουν δηλώσει πως αυτή η πρακτική δεν χρησιμοποιείται από τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ - Ο διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, είχε στην ευθύνη του την υπηρεσία κατά τη διάρκεια σε μια περίοδο κατά την οποία ελέγχεται η εμπλοκή της στην παράνομη απέλαση μεταναστών.


Μείζον θέμα προκύπτει από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας Le Monde στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη Frontex ότι κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια σύνορα την ίδια στιγμή που ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν ότι δεν υιοθετούνται τέτοιες παράνομες πρακτικές.

Λίγο πριν η OLAF, ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, παρουσιάσει τα πλήρη πορίσματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για την Frontex, η οποία απομακρύνει άρον-άρον τον επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Το ρεπορτάζ αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας στην οποία εκτός από την Le Monde μετέχουν το Der Spiegel, τα ελβετικά SRF και Republik καθώς και η οργάνωση Lighthouse Reports.

Portada de Le Monde (France)

H έρευνα αποκαλύπτει ότι μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν παράνομες επιστροφές στο Αιγαίο Πέλαγος τις οποίες κατέγραψε με τον όρο «πρόληψη αναχωρήσεων». Ψέμα, σύμφωνα με την έρευνα. Διότι οι προειδοποιήσεις αναχώρησης αναφέρονται σε επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία για την αναχαίτιση μεταναστών πριν εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης συνόρων κατέγραψε στη βάση δεδομένων της (που ονομάζεται JORA) «απωθήσεις» μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος περνώντας τους ως απλές «προειδοποιήσεις αναχώρησης», που πραγματοποιήθηκαν στα τουρκικά ύδατα.

«Εστιάσαμε σε αυτό που η Frontex αποκαλεί «πρόληψη αναχώρησης»», εξηγεί ο Lighthouse στο Twitter, κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας που διεξήχθη από τις 20 Μαρτίου 2020 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι «όταν οι αιτούντες άσυλο που διασχίζουν το Αιγαίο με βάρκες εντοπίζονται από την Ελλάδα ή Frontex, η Τουρκία ειδοποιείται και ενεργεί για να αποτρέψει τη διέλευση και να τους φέρει στην ξηρά στην Τουρκία πριν εισέλθουν στα ύδατα της ΕΕ».

Μόνο που εδώ, σύμφωνα με τη Le Monde, πίσω από αυτές τις «προειδοποιήσεις αναχώρησης», υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές παράνομες απελάσεις μεταναστών.

Οι ερευνητές-δημοσιογράφοι μπόρεσαν να συγκρίνουν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων JORA (ημερομηνίες, είδος περιστατικού και αριθμός ατόμων που εμπλέκονται) και να τις συγκρίνουν με αναφορές ενώσεων ή ακόμη και αναφορές από την Τουρκική Ακτοφυλακή. Συμπέρασμα: οι ερευνητές βεβαιώνουν έτσι ότι σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις - που αφορούν 957 μετανάστες - οι μετανάστες βρέθηκαν να παρασύρονται στη θάλασσα με φουσκωτές σωσίβιες λέμβους, χωρίς μηχανές.

Ωστόσο, αυτά τα κανό, πορτοκαλί χρώματος, αντιστοιχούν σε μοντέλα που αγόρασε το ελληνικό Υπουργείο Ναυτικών, μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Που θα έτεινε να αποδείξει ότι οι μετανάστες είχαν πρόσβαση στα ελληνικά ύδατα προτού επιστραφούν παράνομα», γράφει η Le Monde.

 Reuters

Συνεπώς, εμπλέκεται η Frontex και όχι η Τουρκία. «Έτσι προκύπτει το ερώτημα: «Αποτρέπονταν πραγματικά αυτοί οι μετανάστες να εισέλθουν στα ύδατα της ΕΕ ή επιστράφηκαν πίσω αφού το έκαναν;» ρωτά ο Lighthouse στο Twitter.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex υπό το βάρος των κατηγοριών για τα pushbakcs

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ Φαμπρίς Λεγκέρι παραιτείται μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων από μια μακροχρόνια έρευνα της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης για κακή συμπεριφορά στην υπηρεσία, σύμφωνα με πολλά άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Leggeri ηγείται του οργανισμού της Frontex από το 2015. Τα τελευταία χρόνια, η Frontex έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στην παράνομη απομάκρυνση των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, μια πρακτική γνωστή ως επαναπροωθήσεις/pushbacks. Η Frontex έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του ίδιου του οργανισμού.

Ο Λετζερί ήταν επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο του στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών, από το 2015. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η OLAF, ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα πλήρη πορίσματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για την Frontex.

Η υπηρεσία επιτήρησης της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, ερευνά τις κατηγορίες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά της συμπεράσματα.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Λεγκέρι δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην έκθεση που παραιτήθηκε.

Η Frontex δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό. - Με πληροφορίες από: Politico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)