to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 28.06.2014

πηγή: rednotebook

Διεθνή

Διεθνές κάλεσμα: Στηρίζουμε Podemos

Η επιτυχία του ισπανικού Podemos στις ευρωεκλογές του Μαϊου έχει στρέψει εκατομμύρια βλέμματα πάνω του και έχει δημιουργήσει ένα κύμα υποστήριξης που διαρκώς διευρύνεται.


Με το παρακάτω κείμενο, κορυφαίοι διανοούμενοι από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι Τόνι Νέγκρι, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Ζακ Ρανσιέρ (αλλά και από την Ελλάδα ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης και ο Νίκος Θεοτοκάς) δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στο πρωτότυπο εγχείρημα του Podemos, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το «πρόγραμμά του αντανακλά τις συμβολές πολλών χιλιάδων πολιτών, και εκφράζει το κοινό αίσθημα που συμμερίζονται εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο».

Το κείμενο έχει ως εξής:

Λίγες μέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, θέλουμε να δηλώσουμε τη χαρά μας για την ανάδειξη του Podemos σε εναλλακτική πολιτική δύναμη στην Ισπανία. Έπειτα από τέσσερις μόλις μήνες ύπαρξης, το Podemos κατόρθωσε να κερδίσει σημαντική λαϊκή υποστήριξη, καταγράφοντας ποσοστό 8% σε εθνικό επίπεδο και κατακτώντας την τρίτη θέση σε 23 από τις 40 μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τη στιγμή που οι πολιτικές λιτότητας μετατρέπουν τη νότια Ευρώπη σε έναν λεηλατημένο τόπο, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους έτοιμους να εγερθούν και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της λαϊκής κυριαρχίας. Ακόμα περισσότερο, είναι πηγή έμπνευσης να βλέπουμε να αμισβητούνται οι εκπρόσωποι των οικονομικών και πολιτικών ελίτ με νέα και ριζικά δημοκρατικά μέσα

Το Podemos το έφερε το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων που, από το 2011, εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο απαιτώντας μια δημοκρατία αντάξια του ονόματός της. Η λειτουργία του προάγει την πολιτική συμμετοχή του λαού, οργανώνοντας ανοιχτές άμεσες εκλογές, την εκπόνηση ενός συμμετοχικού πολιτικού προγράμματος, τη συγκρότηση περισσότερων από 400 λαϊκών συσπειρώσεων και συλλογικοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Podemos αντλεί τους πόρους του αποκλειστικά από τις εισφορές του λαού και αρνείται κάθε δάνειο από τράπεζες, ενώ το σύνολο των πόρων του είναι δημοσιοποιημένο και προσβάσιμο στο διαδίκτυο (podemos.info). Οι εκπρόσωποί του θα είναι ανακλητοί και οι θητείες, τα προνόμια και οι απολαβές τους θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Το πολιτικό πρόγραμμα του Podemos αντανακλά τις συμβολές πολλών χιλιάδων πολιτών, και εκφράζει το κοινό αίσθημα που συμμερίζονται εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο: προτείνει τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη λογική της λιτότητας και της δικτατορίας του χρέους· τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και της εργασίας· τον ριζικό εκδημοκρατισμό όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής· την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και το τέλος της ατιμωρησίας και της διαφθοράς που έχουν μετατρέψει το ευρωπαϊκό όνειρο για ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη σε εφιάλτη μιας άδικης, κυνικής και ολιγαρχικής κοινωνίας.

Αυτές οι ευρωεκλογές μάς έδειξαν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια και η δυστυχία που προκαλούνται από τις πολιτικές της Τρόικας ευνοούν την άνοδο της ξενοφοβίας και του φασισμού. Είναι επομένως επιτακτικό να διαχυθεί σε όλες τις χώρες μας η ελπίδα που εκφράστηκε από το Podemos. Είναι η εικόνα ενός λαού που αρνείται να υποταγεί στην παθητικότητα και αναλαμβάνει να επανακτήσει την εξουσία που του αρμόζει, τη δημοκρατική ικανότητα να αποφασίζει για τα κοινά, για ό,τι καθορίζει τη ζωή όλων.

Gilbert Achcar, Jorge Alemán, Cinzia Arruzza, Étienne Balibar, Brenna Bhandar, Wendy Brown, Hisham Bustani, Judith Butler, Fathi Chamkhi, Noam Chomsky, Mike Davis, Erri De Luca, Costas Douzinas, Eduardo Galeano, Michael Hardt, Srećko Horvat, Robert Hullot-Kentor, Sadri Khiari, Naomi Klein, Chantal Mouffe, Aristeidis Mpaltas, Yasser Munif, Antonio Negri, Jacques Rancière, Leticia Sabsay, Mixalis Spourdalakis, Nicos Theotocas, Alberto Toscano, Slavoj Žižek…

Απόδοση στα ελληνικά: Πάνος Αγγελόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)