to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 15.09.2019

Πολιτισμός

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο από 21 έως και 26 Σεπτεμβρίου

Με έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της γραφής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, το Αναλόγιο παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με παραστάσεις, εργαστήρια, συναντήσεις, συμπόσια και διεθνείς δράσεις.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, μέλος του οργανισμού EFA/EFFE (European Festivals Association/ Europe for Festivals- Festivals for Europe), ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, διοργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά στην Αθήνα από το Σάββατο 21 έως και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019. Η φετινή διοργάνωση έχει ως θεματικό άξονα την Μνήμη και μότο «In memory we trust» σε επιστημονική & καλλιτεχνική Εποπτεία της Σίσσυς Παπαθανασίου, με τη συνδρομή μιας σειράς αξιόλογων συντελεστών.

Με έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της γραφής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, το Αναλόγιο παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με παραστάσεις, εργαστήρια, συναντήσεις, συμπόσια και διεθνείς δράσεις.

Ενδεικτικά, στο φετινό πρόγραμμα του Αναλογίου περιλαμβάνονται:

  • Ολονύκτιο Αφιέρωμα στο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη. Η σκηνοθέτις – συγγραφέας Ναταλία Κατσού έχει την επιμέλεια του αφιερώματος, που παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:30 το απόγευμα έως το επόμενο πρωί. Θα παρουσιαστούν επτά (7) έργα της συγγραφέως σε σκηνοθεσία επτά (7) γυναικών: Μιχαέλα Αντωνίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Ρούλα Πατεράκη, Αναστασία Ρεβή, Δήμητρα Χατούπη. Αποσπάσματα από την βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της Χρύσας Σπηλιώτη «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.

  • Μετακλήσεις θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από: Βραζιλία, Ιράν, Ινδονησία. Στη φετινή διοργάνωση, το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις θεατρικές παραστάσεις από τη Βραζιλία: δύο από την Coletiva Teatro και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια (Βραζιλία) σε σκηνοθεσία Nitza Tenenblat («O Amor Que Habito», «Luar de contos») και μία από την Companhia Nova de Teatro σε σκηνοθεσία Lenerson Polonini («Kassandra – Hécuba»), μία παράσταση Ινδονησιακού χοροθεάτρου από το Nusantara Arts Forum και την παράσταση «O θάνατος του Ηaman», από την Parchamdar, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές ομάδες του Ιράν, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

  • Πρεμιέρες θεατρικών έργων από Ελλάδα και Ελβετία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 15 νέα Ελληνικά έργα και 2 Ελβετικά: ένα από τη γαλλόφωνη Ελβετία («Οι Ψαράδες» / “Les Naufrageurs" της Sophie- Valentine Borloz) και ένα από τη γερμανόφωνη («Τοκετού Δίκη» / The “Birthing Trial” της Ursula Werdenberg).

  • Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με θέμα «Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη, στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι Ακαδημαϊκοί από χώρες όπως: Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία, Σουηδία, Κύπρος κ.α.

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πλούσιο είναι για μία ακόμη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αναλογίου, με μία σειρά εργαστηρίων, masterclasses και workshops μετάφρασης, δραματουργίας και σκηνοθεσίας του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με focus στην «Αντιγόνη» και τις μεταγραφές της.

Το Φεστιβάλ Αναλόγιο, που λειτουργεί από το 2005 μέχρι και σήμερα, διαγράφει μια μακρά, δημιουργική και καταξιωμένη πορεία, η οποία το αναδεικνύει σε έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, σε μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Είναι ένας ζωντανός φορέας που προβάλλει την ελληνική θεατρική γραφή, υποστηρίζει το κείμενο, υπογραμμίζει τη θεατρικότητά του και αναδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου. Λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρώτη σκηνική παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών, διαμορφώνοντας έναν τόπο προνομιακών συναντήσεων της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει στο κοινό 170 καινούργια ελληνικά και ξένα έργα στο κυρίως πρόγραμμά του και περί τις 300 συνολικά εκδηλώσεις, με σχεδόν 1.300 καλλιτεχνικούς συντελεστές. Περισσότεροι από 130 συγγραφείς παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα έργα τους στη σκηνή του Αναλογίου, ενώ νέοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συστήθηκαν στο θεατρόφιλο κοινό μέσω της διοργάνωσης. Αντιστοίχως, νέοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, φωτογράφοι και εικαστικοί που σήμερα ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αναδείχθηκαν παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική τους πρόταση στο Αναλόγιο.

Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ προωθήθηκαν σε εθνικά, δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές. Θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Αναλόγιο, μεταφράστηκαν, ταξίδεψαν σε ανάλογες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, διεκδίκησαν και κέρδισαν διεθνή βραβεία.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: https://analogiofestival.org/2019/gr/news/8/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)