to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 05.06.2018

Πολιτική

Διεθνές ενδιαφέρον για τη βράβευση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απένειμε για πρώτη φορά το «Βραβείο προς Δημοσιογράφους, Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Υπερασπιστές της Αλήθειας». Το βραβείο δόθηκε από κοινού στον Ραφαέλ Αλέ, τον πρώην εργαζόμενο της PwC που αποκάλυψε το σκάνδαλο LuxLeaks, και στον Γιαν Κούτσιακ, τον Σλοβάκο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς στην χώρα του.


Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απένειμε για πρώτη φορά το «Βραβείο προς Δημοσιογράφους, Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Υπερασπιστές της Αλήθειας». Το βραβείο δόθηκε από κοινού στον Ραφαέλ Αλέ, τον πρώην εργαζόμενο της PwC που αποκάλυψε το σκάνδαλο LuxLeaks, και στον Γιαν Κούτσιακ, τον Σλοβάκο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς στην χώρα του.

Τα νέα της απονομής του βραβείου, που θεσπίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο. Από την Ρωσία ως την Ισπανία και την Σλοβακία έως το Λουξεμβούργο η βράβευση των δυο προσώπων έγινε κύριο θέμα.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα από τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο:

«Ένα βραβείο για όσους τόλμησαν να πουν την αλήθεια», έγραψε το Tvxs.gr μεταφέροντας το ρεπορτάζ από το Στρασβούργο, δημοσιεύοντας παράλληλα και τηνεισήγηση της Στεφανί Ζιμπώ όπως και την επιστολή του πατέρα του Γιαν Κούτσιακ.

Με τίτλο «Προστατευόμενοι μάρτυρες, αυτοί οι ήρωες», κυκλοφόρησε η Νέα Σελίδα, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο θεσμός μοιάζει πιο επίκαιρος παρά ποτέ, όταν και στην Ελλάδα υποθέσεις διαφθοράς έχουν αποκαλυφθεί λόγω καταθέσεων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Βέβαια, στην χώρα μας, ιδιαίτερα ως προς το σκάνδαλο της Novartis, τους αποκαλούν ‘κουκουλοφόρους’!»

«Ο δεύτερος νικητής δεν βρίσκεται μεταξύ μας πια. Ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα του…», παρατήρησε στο ρεπορτάζ του το News247.

«Η αποκάλυψη της αλήθειας σκοτώνει», παρατηρεί στον τίτλο του το Βήμα, και σχολιάζει: «Τι θα μου συμβεί αν μιλήσω; Κινδυνεύει η ζωή μου και της οικογένειάς μου αν αποκαλύψω όσα γνωρίζω; Μπορεί η Πολιτεία να μου παρέχει προστασία; Ερωτήματα που θέτουν εν έτει 2018 στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του λόγου πληροφοριοδότες και δημοσιογράφοι γνωρίζοντας την «τύχη» που είχαν η μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και ο σλοβάκος συνάδελφός της Γιαν Κούτσιακ, που βρέθηκαν νεκροί επειδή αποκάλυψαν όσα κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να δουν το φως της δημοσιότητας».

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά βραβεύει τους αγωνιστές της ελεύθερης πληροφόρησης, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου», έγραψε ο «Πολίτης» της Κύπρου.

Ο Alpha και η εκπομπή Checkpoint της Γιάννας Παπαδάκου, αφιέρωσε μια ολόκληρη ώρα παρουσιάζοντας το βραβείο, αλλά και φιλοξενώντας δηλώσεις των ευρωβουλευτών, του δικηγόρου της Μαρίας Εφίμοβα, Αλέξανδρου Παπαστεργιόπουλου και της Φερενίκης Παναγοπούλου-Κουτνατζή, που είναι νομική ελεγκτής στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο ΣΚΑΙ και η εκπομπή 7Ημέρες με ρεπορτάζ από το Στρασβούργο φιλοξένησε συνέντευξη της αδερφής της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Κορίνα Βέλα, η οποία είπε πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το έργο της αδερφής μας, που είναι νεκρή πλέον, αναγνωρίζεται και η μνήμη της διατηρείται ζωντανή».

«Ο Κούλογλου υποστήριξε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση LuxLeaks, και ένιωσε την ανάγκη να δράσει ώστε να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι για το θάρρος τους», γράφει το ρωσικό Sputnik, ενώ κάνει αναφορά και στην υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα.

Η εφημερίδα του Λουξεμβούργου, Le Quotidien κάνει εκτενή αναφορά στον Ραφαέλ Αλέ, σημειώνοντας ότι «διώκεται από την δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου γιατί έδωσε τα στοιχεία αυτά στην δημοσιότητα», ενώ σχολιάζει και την αξιόλογη σύνθεση της κριτικής επιτροπής του βραβείου. Υπενθυμίζεται ότι την επιτροπή αποτέλεσαν οι ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιος Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν, οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Ζουλιέτ Γκαρσάιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Τσαν Ντουνταρ, Φρέντερικ Όμπερμάιγερ, και η whistleblower της υπόθεσης της UBS, Στεφανί Ζιμπώ.

Εκτεταμένη ήταν και η κάλυψη στα σλοβακικά ΜΜΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της βράβευσης του Γιαν Κούτσιακ. «Ο Κούτσιακ βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά θάνατον για το ερευνητικό του έργο πάνω στην φοροδιαφυγή μεταξύ επιχειρηματιών που συνδέονταν με κορυφαίους πολιτικούς της σλοβακικής κυβέρνησης», έγραψε χαρακτηριστικά το Slovak Spectator υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Φίκο έπεσε μετά τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου.

Το περιοδικό New Europe και η ισπανική έκδοση της euractiv ήταν μερικά ακόμη παραδείγματα των αναφορών στο βραβείο - γεγονός που αποδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει από το ευρωπαϊκό κοινό για αυτούς τους ανθρώπους που θέτουν την ζωή τους σε τεράστιο κίνδυνο για να πουν την αλήθεια προς όφελος της κοινωνίας.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)