to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 23.07.2014

Διεθνή

Διερεύνηση για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ζητεί ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.



Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει "ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου" και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.

Υπογράμμισε επίσης ότι για "μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις" εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.

Ένα σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί. Το κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζει "κατάφωρα τις γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα".

Το κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκαλέσει επειγόντως σύνοδο των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου η Συνθήκη, ένα βασικό κείμενο του ανθρωπιστικού δικαίου, να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη σύγκληση σήμερα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)