to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 21.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Διερευνάται η σχέση με εργολαβικά συμφέροντα της εισβολής αστυνομικών στο υπ. Υγείας

Ιδιωτικό, πιθανώς επιχειρησιακό, σωματείο εργαζομένων σεκιούριτι, είναι πίσω από την καταγγελία κατά των νόμιμα εργαζόμενων φυλάκων στο υπουργείο Υγείας, το τμήμα Ασφαλείας στο Α.Τ. Ομόνοιας επέλεξε να «μπουκάρει» χωρίς να ενημερώσει την εισαγγελία ή να έχει δική της παραγγελία, τόνισε ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Νίκος Ράπτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Τα όσα συνέβησαν προχτές στο υπουργείο Υγείας με τους αστυνομικούς με πολιτικά που προσπάθησαν να προσάγουν εργαζόμενους χωρίς εισαγγελική παραγγελία συνιστούν «ζήτημα και νομικό και πολιτικό», είπε ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Ανδρέα Ξανθού Νίκος Ράπτης, που αρχικά περιέγραψε την νομική μάχη με τους εργολάβους υπηρεσιών (καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης) για να μπει τέλος στις δαπάνες outsourcing του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον υπάρχει ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο και νομοθεσία, που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα ειδικό πλαίσιο που αφορά αυτούς τους συγκεκριμένους φύλακες και την μάχη για να μειωθεί το outsourcing, οι δαπάνες του οποίου το 2015 έφταναν τα 500 εκατ. ευρώ, με μόνο τα 200 εκατ. ευρώ να αφορούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν για αγορά υπηρεσιών.

Οι πληροφορίες θέλουν αφετηρία για το γεγονός να είναι καταγγελία που έγινε από ιδιωτικό «σωματείο εργαζομένων σεκιούριτι», εμφανίζεται σαν επιχειρησιακό σωματείο, όπως διευκρίνισε. Το συμβάν διήρκεσε αρκετές ώρες, με το κλιμάκιο των αστυνομικών να απαιτεί να «κατέβουν» και να δοθούν προσωπικά δεδομένα όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στην φύλαξη. 

«Η πληροφορία που είχαμε εμείς από το κλιμάκιο των αστυνομικών ήταν ότι η κίνηση γίνεται κατόπιν δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και εισαγγελικής παραγγελίας. Μιλάω λοιπόν με το τμήμα Ασφαλείας του Α.Τ. Ομόνοιας που είναι αρμόδιο για τον σχηματισμό της δικογραφίας και μου επιβεβαίωσαν ουσιαστικά ότι δεν υπήρχε καμία εισαγγελική παραγγελία, καμία εισαγγελική διάταξη, ούτε καν ενημέρωση της εισαγγελίας. Λειτουργούσαν στο πλαίσιο αστυνομικής προανάκρισης … δυνατότητα που δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας μόνο όταν τελείται επ’ αυτοφώρω ένα αδίκημα, όταν δηλαδή πάει να αποτραπεί άμεσος κίνδυνος, είτε φυγής δράστη είτε για την δημόσια τάξη, ασφάλεια, κτλ. Και το Α.Τ. Ομονοίας (μίας περιοχής επιβαρυμένης) επιλέγει να “μπουκάρει” σε μία υπηρεσία για ανθρώπους δουλεύουν νόμιμα εκεί. Και ενώ τους επιδείχθηκαν τα έγγραφα και η νομοθεσία να επιμένει να τους προσάγει… ενώ το Α.Τ. μπορούσε να κάνει την διαδικασία εγγράφως, να ενημερώσει την εισαγγελία, να απαντήσουμε με τα έγγραφα, κτλ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος, κατά την έννοια που έχει ο νόμος, να μπουκάρει».

Στο υπουργείο, «το διερευνούμε, προφανώς και θα κάνουμε ενέργειες. Κατ’ αρχήν πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση της δικογραφίας, υπό ποιες συνθήκες σχηματίστηκε και υπό ποια κριτήρια ελήφθη η απόφαση από το τμήμα Ασφαλείας του Α.Τ. Ομονοίας για την συγκεκριμένη ενέργεια» και επίσης, «αν υπάρχει διασύνδεση αυτής της καταγγελίας με εργολαβικά συμφέροντα», όπως είπε ο κ. Ράπτης.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)