to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 27.11.2013

Κοινωνία

Διεκόπη για την Πέμπτη 5/12 η δίκη των αστυνομικών της «ΔΕΛΤΑ» που εισέβαλαν στα γραφεία του Δικτύου

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Γ. Κούρτοβικ και του συνηγόρου υπεράσπισης - Την αθώωση των αστυνομικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας


Μια υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας που έφτασε στα δικαστήρια αναμένεται να «κλείσει» την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με την ολοκλήρωση της δίκης των 9 αστυνομικών που εισέβαλαν τον Μάιο του 2010 στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, προκαλώντας καταστροφές και τραυματίζοντας μέλη των δύο οργανώσεων.

Ενημέρωση, Πέμπτη 28/11

Ανταπόκριση από τη διαδικασία:

14:00 Μετά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης διεκόπη η δίκη για την Πέμπτη 5/12, όταν και θα ανακοινωθεί η απόφαση.

13:25 Μετά τη διακοπή, ξεκίνησε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης.

11:55 Συνεχίζεται η διαδικασία στο κτίριο προκάτ 2 της ευελπίδων με την αγόρευση αυτήν την ώρα της Γ. Κούρτοβικ, δικηγόρου του Δικτύου. Νωρίτερα, η εισαγγελέας σε μία χωρίς ειρμό αγόρευση εμφανίστηκε  να αποδέχεται καθ' ολοκληρίαν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών ακόμα και όταν οι φωτογραφίες από το συμβάν τη διέψευδαν κατηγορηματικά. Ακούσαμε για γενικευμένα επεισόδια στα Εξάρχεια, για αστυνομικούς που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ένα συνάδελφό τους, ακούσαμε για «αριστεριστές περιθωριακούς», ακούσαμε ότι ο τραυματισμός της Μ.Λ. οφειλόταν σε κάποιον συνωστισμό. Η εισαγγελέας λοιπόν, βασιζόμενη επιλεκτικά σε αποσπάσματα καταθέσεων αποδεχόμενη ως απόλυτη αλήθεια τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πρότεινε την αθώωση  όλων για όλες τις κατηγορίες.

Αμέσως μετά ξεκίνησε την αγόρευσή της, η Γιάννα Κούρτοβικ λέγοντας ότι για μια ακόμη φορά σε αίθουσες δικαστηρίων γινόμαστε μάρτυρες της αποδοχής  του τεκμηρίου αξιοπιστίας των αστυνομικών και μάλιστα εδώ σε απόλυτο βαθμό. Η Γιάννα Κούρτοβικ αναφέρθηκε σε πάμπολλα περιστατικά όπου οι αστυνομικοί ενώ έχουν αυθαιρετήσει και βιαιοπραγήσει, οι μαρτυρίες τους γίνονται πιστευτές από το δικαστήριο είτε για να αθωωθούν οι ίδιοι είτε για να καταδικαστούν τα θύματά τους. Θα ακολουθήσει η αγόρευση το συνηγόρου υπεράσπισης. Περισσότερα από τη εν εξελίξει διαδικασία, σε λίγο.

11:20 Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των αστυνομικών υιοθετώντας πλήρως την υπερασπιστική τους γραμμή

Το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη δίκη των αστυνομικών:

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τις αγορεύσεις της εισαγγελέως και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Οι καταθέσεις των μελών των δύο οργανώσεων που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης κατέδειξαν ανάγλυφα το μένος των εποχούμενων αστυνομικών, οι οποίοι,  «εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τα τραγικά γεγονότα στη MARFIN, βρήκαν ευκαιρία να εκτονώσουν ανέλεγκτα το μίσος τους απέναντι στα Δίκτυα επειδή καταγγέλλουν συστηματικά την κρατική καταστολή και την αστυνομική ασυδοσία», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων.

Όπως προσθέτουν: «Γι’ αυτό εισέβαλαν στα γραφεία μας, τραυμάτισαν σοβαρά τη συντρόφισσα Μυρτώ Λαζαρίδου και άλλα μέλη μας, έσπασαν τα εσωτερικά τζάμια του 1ου ορόφου, κατέστρεψαν αντικείμενα και υποδομές, έσπασαν πανό και απέσπασαν κόκκινες σημαίες περιφέροντάς τες ως λάφυρα».

Οι απολογίες των αστυνομικών

Τις προηγούμενες ημέρες, σε μια δίκη που διακόπηκε πάμπολλες φορές, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων αστυνομικών, κάποιες εκ των οποίων έφταναν στα όρια του κωμικού. Οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ – ομάδα που έχει συχνά καταδείξει την προτίμησή της σε εντελώς απρόκλητες, βίαιες πρακτικές, είτε με επιθέσεις σε μπλοκ διαδηλωτών είτε με επιδρομές στα «ανήσυχα» Εξάρχεια και σπάσιμο τζαμαριών - ισχυρίζονται ότι…  μπήκαν μεν στο κτίριο, αλλά τις καταστροφές και τους τραυματισμούς τα προκάλεσαν… μόνα τους τα μέλη των δύο Δικτύων για να συκοφαντήσουν την αστυνομία και «να εξασφαλίσουν το άβατο της Τσαμαδού»!

Να σημειώσουμε ότι ένας από τους αστυνομικούς -που εισέβαλλαν φορώντας βέβαια κράνη- έχει αναγνωριστεί από τους μάρτυρες ως δράστης του τραυματισμού της Μ.Λ. και «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι το κίνητρο της προστασίας του κύρους και της ασυλίας της αστυνομίας», όπως σημειώνουν τα δύο Δίκτυα, αναμένεται να καταδικαστεί. 

«Σε ό,τι μας αφορά, προφανώς επιδιώκουμε την καταδίκη των εννέα ανδρών της Ομάδας Δέλτα, ως ελάχιστο φραγμό στην αστυνομική αυθαιρεσία, ωστόσο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δίκης, δηλώνουμε ότι παραμένουμε συνειδητοί αντίπαλοι της αστυνομίας και του κράτους, για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. 

Οι μαρτυρίες από την επίθεση

Η Μυρτώ Λαζαρίδου, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αναφέρεται, πρώτον, «στη στοχοποίηση του χώρου μας, γιατί ακριβώς στην πολιτική μας ατζέντα είναι η δημόσια καταγγελία της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της κρατικής τρομοκρατίας. Δεύτερον, στην πρόθεση ενοχοποίησης και εκφοβισμού, καθώς το γεγονός του  θάνατου των εργαζομένων στη Μαρφίν, έγινε αντιληπτό από την αστυνομία ως το "παρασύνθημα" για μια ευρεία κατασταλτική επιχείρηση στην περιοχή των Εξαρχείων εν είδει "αντιποίνων" και λευκή επιταγή για άσκηση ακραίας βίας γενικά και ειδικά απέναντι σε συγκεκριμένους χώρους».

Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία, προσθέτει η Μ. Λαζαρίδου, «είναι αξιοπρόσεκτο ότι χρειάστηκαν 3 ημέρες για να ολοκληρώσουμε τις καταθέσεις μας και οι 9 μάρτυρες κατηγορίας, καθώς ο λόγος μας περνούσε κυριολεκτικά από κόσκινο, χωρίς να λείψουν και ρατσιστικά σχόλια από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης που ασκούσε το λειτούργημά του (;) με ανακριτικό-ασφαλίτικο τουπέ. Η υπόθεση όμως γίνεται ακόμη πιο «ενδιαφέρουσα» αν συνυπολογίσουμε  το γεγονός ότι οι 9 κατηγορούμενοι (οι Δελτάδες), δεν χρειάστηκαν παρά μία μέρα μόνο για να απολογηθούν όλοι... (…)»

«Η κορύφωση ωστόσο», προσθέτει η Μυρτώ, «ήρθε με τις απολογίες των αστυνομικών. Ανεκδιήγητες ερμηνείες για το συμβάν, αντιφάσεις και ψέματα κατέκλυσαν την αίθουσα: "Μάθαμε" λοιπόν ότι εκείνη τη μέρα οι Δελτάδες δεν εισέβαλαν ποτέ στο χώρο. Αντιθέτως υπήρξαν οι ίδιοι θύματα μιας ξαφνικής μαζικότατης επίθεσης από «οπλισμένα» με σημαίες και πανώ άτομα που τους αιφνιδίασαν μπαίνοντας από την Τοσίτσα, τους πέταξαν από τις μηχανές με κλοτσιές στον αέρα (!) και μέτα επιχείρησαν να τους τραβήξουν μέσα στα γραφεία του Δικτύου χωρίς επιτυχία. Οι ζημιές στο χώρο προκλήθηκαν, λένε, από τα ίδια τα μέλη του Δικτύου για να ενοχοποιηθεί η αστυνομία, ώστε να απομακρυνθεί από τα Εξάρχεια, ενώ οι τραυματισμοί συνέβησαν μεταξύ μας από το... συνωστισμό! »

« Μια "τυφλή" Δικαιοσύνη θα καταδίκαζε μια τέτοια υπόθεση και θα έβαζε φρένο στην κλιμακούμενη αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας», συμπληρώνει. «Μια  Δικαιοσύνη από την άλλη που θα ένιπτε τας χείρας της, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στα εκάστοτε εκτελεστικά όργανα,  θα αποδείκνυε απλώς τη συνενοχή της.  (…) Η μαζική παρουσία του ανταγωνιστικού κινήματος στη δικαστική αίθουσα στις 28/11, είναι αναγκαία, για να δώσει το μήνυμα ότι η ανοχή είναι συνενοχή και ότι η τρομοκρατία που ασκεί η Ελληνική Αστυνομία, δεν θα περάσει έτσι. Είτε στο δρόμο είτε στις δικαστικές αίθουσες θα μας βρίσκουν απέναντί τους».

Φωτογραφίες από την επίθεση

«Ρατσιστική, πολιτική επίθεση»

Ο Ιράτζ Νόμπαχτ, πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν, ήταν επίσης παρών τη στιγμή της επίθεσης: «Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν χρησιμοποιώντας ακραία βία, φασιστικές βρισιές και προσβολές κατά των μεταναστών καταπατώντας τα θεμελιώδη πολιτικά τους δικαιώματα. Προέβησαν σε τραυματισμό τεσσάρων μελών των οργανώσεων. Οι αστυνομικοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα γραφεία των οργανώσεων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ειρήνης και συνύπαρξης. 

»Πρόκειται για μια ρατσιστική πολιτική επίθεση που ξεπερνάει κάθε όριο ευπρεπούς συμπεριφοράς. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Εν συνέχεια όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αστυνομικών που έκαναν την επίθεση, αυτοί αντί να αναλάβουν με αξιοπρέπεια την ευθύνη των πράξεων τους αρνήθηκαν την ύπαρξη της επίθεσης. Κατά τη γνώμη μου οι ενέργειες αυτές των αστυνομικών αποτελούν επίδειξη δύναμης και είναι μια επίθεση στην κοινωνία που αγωνίζεται  για μια αξιοπρεπή ζωή», καταλήγει και προσθέτει: «Όλα αυτά τα γεγονότα συνέβησαν σε μια «ευρωπαϊκή» και «δημοκρατική» χώρα».

«Αφού έσπασαν και τραυμάτισαν, αποχώρησαν κορνάροντας ρυθμικά σαν να νίκησε η ομάδα τους!»

Ο Ηλίας Τζουράς, επίσης παρών την ώρα της εισβολής, εκτιμά ότι «η μηχανοκίνητη επέλαση, η επίθεση με τα κλομπ, η εισβολή,  οι βανδαλισμοί των αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ στα γραφεία του Δικτύου και, πάνω απ’ όλα, οι ξυλοδαρμοί και οι τραυματισμοί των μελών του Δικτύου, ήταν ενέργειες απολύτως απρόκλητες και αδικαιολόγητα βίαιες, που σε μένα θύμισαν εικόνες από αμερικάνικες γκανγκστερικές ταινίες.

»Οι αστυνομικοί  της ομάδας ανέβηκαν με τις μηχανές τους στον πεζόδρομο από την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων, μαρσάροντας με θόρυβο και οδηγώντας με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να παρασύρουν κάποιους από τους λίγους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Τσαμαδού. Στην είσοδο του κτιρίου με χτύπησαν με κλομπ, μπουνιές και κλοτσιές παρά το ότι τους φώναζα ότι αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας. Αφού εισέβαλαν στο κτίριο,  χτύπησαν μέλη του Δικτύου, ενώ ένας από αυτούς έσπασε με το κλομπ του τη τζαμένια εσωτερική πόρτα, προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό σε μια κοπέλα που βρισκόταν εκεί.

»Έσπασαν γυάλινες προθήκες βιβλιοθηκών, έσκιζαν και πέταγαν κάτω ό,τι έβρισκαν σε ράφια και γραφεία, έβριζαν χυδαία και ρατσιστικά Έλληνες και μετανάστες, έβγαζαν και πέταγαν στον πεζόδρομο πανό και σημαίες του Δικτύου, τα οποία ποδοπατούσαν και προσπαθούσαν να τα σπάσουν ή να τα σκίσουν. Φεύγοντας, μάλιστα, πήραν μαζί τους ως λάφυρο και μια σημαία του Δικτύου και απομακρύνθηκαν κορνάροντας ρυθμικά, όπως οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων μετά από νίκη της ομάδας τους!»

Γιατί έγιναν όλα αυτά; «Πιστεύω ότι στόχος τους ήταν η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος τρομοκράτησης σε όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στις πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας», απαντά και προσθέτει: «Θεωρώ ότι το δικαστήριο οφείλει να καταδικάσει αυτή την γκανγκστερικού τύπου επίδειξη ακραίας βίας και αυταρχισμού, ειδικά από τη στιγμή που προέρχεται από έναν επίσημο μηχανισμό, του οποίου η αποστολή υποτίθεται ότι είναι η προστασία  της ασφάλειας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών…».

«Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, η πεποίθηση ατιμωρησίας της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να εκλείψει»

Η εισβολή και επίθεση αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ «δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας», εκτιμά η Μάνια Μπαρσέφσκι, που ήταν επίσης παρούσα την ώρα της εισβολής.  «Συνδέεται με την πεποίθηση  ατιμωρησίας που έχει δημιουργηθεί για τις δυνάμεις καταστολής, η οποία έχει οδηγήσει πλέον σε έναν διεσταλμένο κύκλο αστυνομικής βίας. Βίας με ιδιαίτερη επικινδυνότητα και απαξία, που στρέφεται ενάντια σε πρόσωπα, αλλά και πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους: στέκια μεταναστών, δομές αλληλεγγύης, γραφεία πολιτικών οργανώσεων, ακόμη και γειτονιές που φέρουν το «στίγμα» των «εξεγερμένων» ή «αντιεξουσιαστικών» (π.χ. Εξάρχεια)».

«Οι δράστες της επίθεσης στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα πρέπει να καταδικαστούν», καταλήγει, «όχι μόνο γιατί δρώντας με καταστροφική μανία, τραυμάτισαν πρόσωπα ή έσπασαν αντικείμενα, αλλά γιατί τραυμάτισαν τον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών και έδρασαν σε μία κατεύθυνση που, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από την προσωπική πολιτική τους ένταξη, ενδυναμώνει το αστυνομικό παρακράτος και τους πολιτικούς εκφραστές του».

 
 
 

Όλες οι φωτογραφίες από τη στιγμή της εισβολής των αστυνομικών και τα αποτελέσματά της. Για μερικά από όσα έγιναν στη δίκη, διαβάστε εδώ κι εδώ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)