to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 10.02.2020

Κοινωνία

Μαζικό το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

ε κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» οι μαθητές και οι μαθήτριες ζητούν, μεταξύ άλλων, «την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο ύψος των αναγκών τους», την κάλυψη «των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό», καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των ελλείψεων στις σχολικές μονάδες.


Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή των μαθητών από γυμνάσια και λύκεια της Αττικής, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τη μη εφαρμογή της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, ενώ ζητούν και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και οι ελλείψεις των υποδομών στα σχολεία.

Ακόμη, οι μαθητές αντιδρούν στις εξαγγελίες για την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο λύκειο, τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τη θέσπιση της κατώτατης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Ζητάμε άμεσα να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές και οι σοβαρές ελλείψεις (όπως θέρμανση) στα σχολεία μας. Επιπλέον, καταδικάζουμε τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, που κάνει τα πτυχία των πανεπιστημίων ένα ακόμα χαρτί, ένα ακόμα προσόν στην προσπάθεια και στο όνειρό μας να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό στο μέλλον», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι μαθητές στο κάλεσμά τους.

Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του BLOCO Μαθητών - Μαθητριών: Διεκδικούμε παιδεία δημόσια, ποιοτική και δημοκρατική!

Το BLOCO Μαθητών-τριών σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Παιδείας: απαξιώνει και υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, προχωρά βήμα - βήμα την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με των ιδιωτικών Κολεγίων».

Παράλληλα υπογραμμίζει «Διεκδικούμε σχολεία με καλύτερες υποδομές, χωρίς ελλείψεις καθηγητών. Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει. Διεκδικούμε παιδεία δημόσια, ποιοτική και δημοκρατική!»

ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας στήριξης του μαθητικού συλλαλητηρίου

Η ΟΛΜΕ κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για σήμερα, Δευτέρα 10 Φλεβάρη, από τις 12.00 έως τις 14.00 και καλεί στο μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, δηλώνοντας: «Μαζί με τα παιδιά μας παλεύουμε για σύγχρονα δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε η νέα γενιά να ξεχάσει τι σημαίνει δωρεάν παιδεία, ασφάλιση, ωράριο, αξιοπρεπής ζωή!».

Η ΟΛΜΕ αναφέρεται στις δίκαιες κινητοποιήσεις των μαθητών σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά το τελευταίο διάστημα και σημειώνει: «Αγωνιζόμαστε μαζί γιατί δεν δεχόμαστε η εκπαίδευση να γίνει ένα ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δεν δεχόμαστε το σχολείο της αδιοριστίας, των χιλιάδων κενών και ελλείψεων, το σχολείο-εξεταστικό κέντρο που θα πετά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δρόμο. Μαζί με τους μαθητές παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς».

Παράλληλα, καταδικάζει τα φαινόμενα του αυταρχισμού, «της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση και την προσπάθεια ποινικοποίησης που παρατηρείται από ορισμένους διευθυντές ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών και των γονιών τους. Τακτικές που αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός είναι το απαραίτητο εργαλείο για να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων, οι οποίες επιλέγουν να παρέχουν δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλων μεγάλων δυνάμεων, και για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ παράλληλα μειώνουν τις δαπάνες για το δημόσιο σχολείο!».

«Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας! Η μάχη είναι απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές όλων μας! Τη Δευτέρα, 12.00, στα Προπύλαια ενωμένοι παλεύουμε για το μέλλον μας!», καταλήγει η ΟΛΜΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)