to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 07.05.2015

Οικονομία

Diego Borja: Tο πρόσωπο πίσω από τη διαγραφή χρέους του Ισημερινού μιλάει στο left.gr

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, Μετάφραση: Αντώνης Σιγάλας


Ο Diego Borja ήταν ο υπουργός οικονομικών που μαζί με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Rafael Correa, και φυσικά με την ενεργή συμπαράσταση του λαού της χώρας, το Δεκέμβριο του 2008, χαρακτήρισαν παράνομο το 70% του χρέους της χώρας τους. Σήμερα συμμετέχει στην ελληνική Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Στη συνέντευξη αυτή, ο Borja μεταφέρει τις εμπειρίες του, μιλά για τα σωστά και τα λάθη της κυβέρνησης Correa και συγκρίνει την περίπτωση της χώρας του με αυτήν της Ελλάδας. 

Μικρό ιστορικό

Από το 2007 η κυβέρνηση του Rafael Correa συνέστησε ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για τη διερεύνηση της νομιμότητας όλων των δανειακών συμβάσεων του Εκουαδόρ από το 1976 έως και το 2006. Μετά τον έλεγχο που έκαναν τα μέλη της επιτροπής, διαπίστωσαν διάφορες παρανομίες σε σχέση με τις συμβάσεις, δίνοντας στον πρόεδρο του Ισημερινού τη νομική βάση να κηρύξει άνομο μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Η στάση πληρωμών συνοδεύτηκε από αναδιάρθρωση του χρέους και τον Μάιο του 2009 ο Κορέα ανακοίνωσε ότι αγόρασε το 91% των ομολόγων πληρώνοντας 35 σεντς ανά δολάριο.

Από την  εξοικονόμηση των χρηματικών πόρων η κυβέρνση του Rafael Correa προχώρησε στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας του τομείς των υποδομών, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Η ανάπτυξη των υποδομών με κοινωνικό προσανατολισμό μείωσε δραματικά την ανεργία και την υποαπασχόληση, αύξησε περίπου κατά 50% το μέσο οικογενειακό εισόδημα και βελτίωσε αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επιπλέον, το μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού για την αποπληρωμή του χρέους πέρασε από το 32% στο 15% και αυτό για τις κοινωνικές δαπάνες από 12 σε 25%. Η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν κατά μέσο όρο 4% από το 2007, γεγονός που επέτρεψε την χρηματοδότηση της αύξησης των μισθών και συντάξεων.

Αν ρίξουμε μια ματιά στους μακροοικονομικούς δείκτες του Εκουαδόρ, βλέπουμε ότι για το 2010 το ΑΕΠ μεγάλωσε κατά 3,7%. Η δε πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα 5 χρόνια είναι ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5% και πληθωρισμός κάτω του 4%.

Η μείωση της ανεργίας είναι πάνω από 33%, και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών περίπου 55%. Το χρέος του Εκουαδόρ ανέρχεται μόλις στο 23% του ΑΕΠ.

Στο πρώτο μέρος μας εξηγεί πως η κυβέρνηση του Rafael Correa κατόρθωσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της χώρας με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου:

Στο δεύτερο μέρος, μας περιγράφει τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του Rafael Correa. Ταυτόχρονα, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, μας περιγράφει τα όρια της πολιτικής του Rafael Correa. Μας εκθέτει τη στροφή της κυβέρνησης Correa σε πιο «ρεαλιστικά» μονοπάτια, που σημαίνει πιο συντηρητική πολιτική από το 2012 και μετά. Παράλληλα μας περιγράφει την  αναπόφευκτη εξάρτηση της χώρα από την Κίνα μετά τον αποκλεισμό της χώρα από την χρηματοδότηση από τις λεγόμενες αγορές:

Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ο Diego Borja αναφέρεται στην Ελλάδα και πως κατά τη γνώμη του θα πρέπει να λειτουργήσει η ελληνική Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους για να είναι αποτελεσματική:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)