to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 12.07.2013

Πολιτική

Die Zeit για τον Κώστα Σακκά: Γκουαντάναμο στην Ελλάδα

Σκληρή κριτική στην Ελλάδα από την Die Zeit, για την υπόθεση Σακκά - Χαρακτηρίζει τη χώρα μας "Γκουαντάναμο"


Με τον τίτλο "Γκουαντάναμο στην Ελλάδα" αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit στην υπόθεση του Κώστα Σακκά.

Η εφημερίδα σχολιάζει την παρατεταμένη προσωρινή κράτηση, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση του Σακκά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους το δημοσίευμα σημειώνει:

"Εξαιτίας υπονοιών για τρομοκρατική δράση, ένας νέος Έλληνας έμεινε δυόμισι χρόνια προφυλακισμένος χωρίς δίκη. Μετά από διαμαρτυρίες και απεργία πείνας η δικαιοσύνη τελικά υποχώρησε".

Σχολιάζοντας την οριακή κατάσταση της υγείας του Σακκά, το δημοσίευμα επισημαίνει:

"Ο νεαρός άνδρας ξεκίνησε την απεργία πείνας, επειδή βρισκόταν επί 31 μήνες προφυλακισμένος. Οι ύποπτοι στην Ελλάδα όμως δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα να κρατούνται περισσότερο από 18 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση".

Η εφημερίδα αναφέρεται στη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση Σακκά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μηνύματα συμπαράστασης μέσω twitter, αλλά και αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης και κλείνει εκτιμώντας: "Η ελληνική δικαιοσύνη υποχώρησε τώρα απρόσμενα. Ίσως λόγω της πίεσης που άσκησε η κοινή γνώμη".

Υπενθυμίζεται ότι ο προφυλακισμένος Κώστας Σακκάς, αποφυλακίζεται μετά από δυόμισι χρόνια προφυλάκισης και 38 μέρες απεργίας πείνας με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο όρισε ως ποσό εγγύησης τις 30 000 ευρώ.

Το χρονικό

Ο Κ. Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ύστερα από σύλληψη του τον Δεκέμβριο του 2010 έξω από αποθήκη που φυλασσόταν οπλισμός στη Νέα Σμύρνη.

Δεν αποδέχεται την κατηγορία του μέλους της εν λόγω οργάνωσης, ενώ την παρουσία του εκεί τη συσχετίζει με την ένταξή του στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Δύο μήνες πριν λήξει το 18μηνο της πρώτης προφυλάκισής του και ενώ η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη του αποδόθηκε νέα κατηγορία για συμμετοχή σε ενέργειες της οργάνωσης και νέα προφυλάκιση 12 μηνών, το ανώτατο όριο που ορίζει η νομοθεσία για κάποιον ήδη προφυλακισμένο (18+12 μήνες).

Η συγκεκριμένη δεύτερη δίκη ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των προδικαστικών διαδικασιών. Στις αρχές Ιουνίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του για άλλους 6 μήνες, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Στις 4 Ιουνίου ο Κ. Σακκάς, ο οποίος αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράταση της κράτησής του.

Η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη καθώς έχει υποστεί απώλεια σωματικού βάρους που ξεπερνά τα 16 κιλά ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν υπάρχει ήδη σημαντική καταστολή των μυών του, εξασθένηση των οργάνων του και κινδυνεύει πλέον με ανεπάρκεια οργάνων, εγκεφαλοπάθεια, τύφλωση και εσωτερικές αιμορραγίες.

Σταδιακή αποκατάσταση

Ο Κώστας Σακκάς, πάντως, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή. Τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί θα επιχειρήσουν την επανασίτισή του, ώστε να διαπιστώσουν εάν και πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός του.

Ανακοίνωση της ΚΕΔΔΕ

"Καθαρή προσωπική νίκη" του Κ. Σακκά αλλά και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε χαρακτηρίζει την απόφαση η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) και συνεχίζει επισημαίνοντας:

"Οι προκλήσεις είναι πολλές, να μη δεχτούμε καμία παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών".

Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)