to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 24.05.2016

Οικονομία

Die Welt: Οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Ένα γράφημα αποκαλύπτει ότι ενόσω οι πολιτικοί διαφωνούν, οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό το κούρεμα του ελληνικού χρέους»


Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Ένα γράφημα αποκαλύπτει ότι ενόσω οι πολιτικοί διαφωνούν, οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το επίμαχο γράφημα για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Γερμανία σίγουρα θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας. Στο γράφημα αυτό απεικονίζεται η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας η οποία βρίσκεται κάτω από το 50%. Οι παίκτες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πτωχεύσει η Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια είναι 47%. Πρόκειται, δηλαδή, για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.

Το γράφημα επιτρέπει κυρίως μια ερμηνεία. Οι παίκτες των αγορών αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα κουρέψουν ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα έκανε τη χώρα σταθερότερη και θα μείωνε τον κίνδυνο για τους ιδιώτες δανειστές. Ηδη το σημερινό Εurogroup θα μπορούσε να προκαθορίσει την εξέλιξη στο θέμα το κουρέματος το οποίο δεν θα συνδεθεί με όρους. Θα πρόκειται για το τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά το πρώτο πραγματικό από τους ευρωεταίρους.

Ενόσω οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαπραγματεύονται και υπεκφεύγουν με υποσχέσεις, οι αγορές προεξοφλούν ένα τέτοιο κούρεμα. Οι παίκτες θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν μπλοφάρει όταν εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας από την βελτίωση της επισφαλούς καταστάσεως της οικονομίας της Ελλάδας.

Κυρίως η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και επομένως πρέπει να μετακινηθεί αν χρειαστεί στο θέμα του κουρέματος. Ο καιρός πιέζει. Το Σαββατοκύριακο γίνεται η συνάντηση των αρχηγών των χωρών του G-7 στην Ιαπωνία και κανείς δεν θέλει να υπάρχει το θέμα της Ελλαδας στην ατζέντα. Αυτό το γνωρίζουν και οι αγορές και υπολογίζουν σε μια λύση, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στου Γερμανούς φορολογουμενους.

Ο κίνδυνος για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας υπολογίζεται με βάση τις τιμές των λεγόμενων ασφάλιστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (Credit Default Swap / CDS) με τα οποία οι μεγάλοι επενδυτές εξασφαλίζονται κατά της αθέτησης πληρωμής κρατικών ομολόγων. Οσο πιο ακριβά είναι τα ασφάλιστρα, τα CDS, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος της πτώχευσης ενός κράτους για τους επενδυτές.

Αυτό σημαίνει αντίστροφα ότι επί τη βάσει των τιμών των CDS μπορεί να υπολογισθεί πόσο πιθανή είναι η περίπτωση αθέτησης πληρωμών εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Επειδή ρέει πραγματικό χρήμα δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για ένα είδος παιχνιδιού. Πιθναόν οι ασφάλειες κινδύνου να δίνουν μια ρεαλιστικότερη εικόνα για την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)