to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 19.10.2012

Οικονομία

Die Welt: Ο φόβος για μετάδοση της κρίσης κρατά την Ελλάδα στο ευρώ

Ο φόβος για μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα υπερχρεωμένα κράτη της Eυρωζώνης αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.


«Σε ολόκληρη την Ευρώπη επικρατεί ο φόβος μήπως στην Ελλάδα καταρρεύσουν όσα τμήματα του κράτους λειτουργούν ακόμη. Και δεν είναι μόνο η οικονομική κατάρρευση. Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι η κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που συνεπάγεται θα μεταδοθούν και τις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται από την κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με τη Die Welt, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τάσσεται εδώ και εβδομάδες κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Επισήμως, βέβαια, το Βερολίνο επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί πρώτα στις υποχρεώσεις της. «Σε περίπτωση όμως που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο στην Ελλάδα, η Γερμανία θα υποχωρήσει», εκτιμά η Die Welt.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην οικονομική Handelsblatt δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα έχουν αντίρρηση επί της αρχής. «Εξαρτάται όμως από τις προϋποθέσεις. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή των όρων της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ απορρίπτει την πρόταση των χωρών της νότιας Ευρώπης για ταχύτερη προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών τους. «Δεν μπορεί και πάλι το βάρος να επιβαρύνει τον Eυρωπαίο φορολογούμενο», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προωθούν την ιδέα ενός ειδικού ταμείου για τη στήριξη των τραπεζών, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον τραπεζικό τομέα.


tags: ευρώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)