to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 21.06.2019

Διεθνή

Die Welt: Μέρκελ εναντίον Mακρόν, 0 - 1

«Ο αγώνας για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζεται και αυτό οφείλεται κυρίως στη διαμάχη Μακρόν-Μερκελ», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt: Η Καγκελάριος δέχεται μόνον έναν υποψήφιο: τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να το αποτρέψει, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.


Το γεγονός ότι ο αγώνας για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ παραμένει χωρίς αποτέλεσμα αποτελεί μια επιτυχία για τον Πρόεδρο της Γαλλίας- η τακτική του φαίνεται να λειτουργεί.

Η γερμανική εφημερίδα μεταδίδει το κλίμα μετά το τέλος του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες:

«Καλημέρα», λέει η Μέρκελ και χαμογελάει για λίγο. Είναι στις 2:04 π.μ. το πρωί της Παρασκευής. Η Καγκελάριος πηγαίνει στη συνέντευξη Τύπου με γρήγορο βήμα. Δεν έχει πολλά να πει, η παράσταση διαρκεί μόνο επτά λεπτά. Η Μέρκελ συντομεύει : «Έπρεπε να ασχοληθούμε με το μέλλον της στελέχωσης των θέσεων της ΕΕ. Όπως φάνηκε δεν υπάρχει πλειοψηφία για έναν κορυφαίο υποψήφιο των οικογενειών των πολιτικών κομμάτων και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».

Η Μερκελ έχασε τον πρώτο γύρο

Η Μέρκελ έχασε τον πρώτο γύρο στον αγώνα εξουσίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν . Ο Γάλλος εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του Βέμπερ ως τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ακόμα κι αν το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. «Το κλίμα μεταξύ Μέρκελ και του Μακρόν είναι δηλητηριασμένο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Αλλά όλα είναι ακόμα ανοιχτά. Η αναμέτρηση μεταξύ της Μέρκελ και του Μακρόν συνεχίζεται. «Θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στο παζάρι των Βρυξελλών στις 30 Ιουνίου» σημειώνει η Die Welt. Στη συνέχεια θα αποσαφηνιστεί τελικά ποιοι θα είναι οι πέντε κορυφαίοι αξιωματούχοι της EE: (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Προέδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Είναι ο πιο ισχυρός Ευρωπαίος.

Δεν ήταν καλή ημέρα για τον Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, παρά την αυξανόμενη αντιπαράθεση από όλες τις πλευρές, εξακολουθεί να έχει πάντως κάποιες ευκαιρίες. Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε όμως άσχημα για τον Βέμπερ. Το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με ανώτερους ηγέτες από τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες για να τους πείσει να τον στηρίξουν Αλλά οι συνάδελφοί του απρόσμενα απέρριψαν την έγκρισή του. Επέμειναν στον δικό τους υποψήφιο.

Οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να στηρίζουν την υποψηφιότητα της Δανέζας Μαργκρέτε Βεστάγκερ και οι Σοσιαλδημοκράτες τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία για την υποψηφιότητα του Βέμπερ», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων, Ντάτσιαν Τσιόλος, ο οποίος θεωρείται οπαδός του Μακρόν.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Τζοτζεφ Ντάουλ και έμπιστος της Μέρκελ, αντέδρασε οργισμένα: «Αυτό που γίνεται με τον κ.Βέμπερ είναι ένα σκάνδαλο. Δεν το αξίζει, και θα τον υπερασπιστώ μέχρι το τέλος», τόνισε.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Βέμπερ χρειάζεται τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους αλλά και τους Φιλελεύθερους, για την εκλογή του ως Προέδρου της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, ούτε ο Τίμερμανς, ούτε η Βέσταγκερ μπορούν να εκλεγούν χωρίς την έγκριση του ΕΛΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)