to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 04.05.2016

Διεθνή

Die Welt: Η Κομισιόν θα καταθέσει σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου

Σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου, στο οποίο προβλέπεται η δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και χρηματικές ποινές σε όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να τους υποδεχθούν, θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt".


Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, προβλέπει τη σαφή βελτίωση των ισχυόντων κανόνων: πρώτον, έναν "διορθωτικό μηχανισμό κατανομής" σε περίπτωση επιβάρυνσης μεμονωμένων κρατών μελών και δεύτερον την πανευρωπαϊκή αυτόματη καταχώρηση των αιτούντων άσυλο. Σε περίπτωση μη συμμετοχής τους τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να καταβάλουν 250.000 ευρώ ως "εισφορά αλληλεγγύης".

Οι πρόσφυγες θα συεχίσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φθάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά θα τίθεται σε ισχύ ο λεγόμενος "διορθωτικός μηχανισμός κατανομής", ο οποίος προβλέπει την κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της εκάστοτε χώρα.

Ο αυτοματισμός θα τίθεται σε ισχύ σε καταστάσεις κατά τις οποίες "τα κράτη μέλη έρχονται αντιμέτωπα με δυσανάλογη πίεση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των κρατών μελών", όπως αναφέρει το σχέδιο, το οποίο περιήλθε στη γερμανική εφημερίδα.

Επίσης, το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) πρόκειται να μετατραπεί σε "Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου", η οποία θα είναι στο εξής αρμόδια για την πλήρως αυτοματοποιημένη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ με δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, αλλά και την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)