to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 20.01.2017

Διεθνή

Die Linke: Δύο αδιαπραγμάτευτοι όροι για κόκκινο-κόκκινο-πράσινη κυβέρνηση

H αλλαγή πολιτικής για τις πωλήσεις όπλων και τις συντάξεις όροι για κόκκινο-κόκκινο-πράσινη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς


Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συνεργασία του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε κυβερνητικό επίπεδο -μετά τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου- την αλλαγή της πολιτικής της πώλησης όπλων από τη Γερμανία. Μια τέτοιου είδους κυβέρνηση υπάρχει μεν στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά είναι τοπική και αφορά στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου.

Στις εθνικές εκλογές, οι Γερμανοί ψηφοφόροι ίσως αποφασίσουν να ανατρέψουν τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες και να δώσουν τη δυνατότητα στους Σοσιαλδημοκράτες να αναζητήσουν εταίρους σε άλλα μικρότερα κόμματα. Σε αυτήν την περίπτωση ένα από τα ενδεχόμενα είναι και αυτό ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού. Ο Ντίτμαρ Μπαρτς είπε όμως σε σημερινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.) ότι όποιος πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει τις εξαγωγές όπλων όπως γίνεται υπό τον υπουργό Οικονομίας (πρόεδρο του SPD και αντικαγκελάριο) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν χρειάζεται να μιλήσει με το κόμμα του. Εκτός τούτου, το κόμμα του δεν προτίθεται να επιτρέψει να συνεχιστούν και άλλο οι διαφορές στις συντάξεις μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατιδίων.

Ο αριστερός Γερμανός πολιτικός είπε επίσης ότι στόχος του κόμματός του είναι το διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να καταστεί τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Bild (17 Ιανουαρίου) το κατατάσσει με 11% τέταρτο, αφού προηγείται το λαϊκιστικό-αντιευρωπαϊκό-ξενοφοβικό Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 13,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, δεύτερο κόμμα είναι το SPD με 21% και πρώτο το Χριστιανοδημοκρατικό της κ. Μέρκελ με 33,5%. Οι Πράσινοι λαμβάνουν 8,5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7,5%. Οι τελευταίοι όμως, οι οποίοι σήμερα δεν επροσωπούνται στο γερμανικό Κοινοβούλιο λόγω του ορίου του 5%, με την είσοδό τους θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα μετεκλογικά δεδομένα, αφού υπάρχει η μακρά παράδοση συμμετοχής τους σε κυβερνήσεις συνασπισμού στο παρελθόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)