to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 20.03.2013

Πολιτική

Διάβημα διαμαρτυρίας για το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο στο Αιγαίο

Το τουρκικό Ωκεανογραφικό πλοίο Bilim 2 εισήλθε το πρωί σε διεθνή ύδατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου Καστελόριζου και Καρπάθου. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις «δέουσες ενέργειες», μετά την αναγγελία από τις τουρκικές αρχές, ερευνών του σκάφους σε διεθνή ύδατα, υπερκείμενα, όμως, της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των ελληνικών αρχών.


Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απάντησε ότι από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες» δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Άσκηση «Πυρπολητής»

Τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενεργοποιήθηκε το σύνολο των αεροπορικών μέσων της δύναμης ταχείας αντίδρασης, με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης. Πρόκειται για την δεύτερη άσκηση «Πυρπολητής» από την αρχή του έτους. Πραγματοποιείται χωρίς προειδοποίηση, με στόχο να δοκιμαστούν στην πράξη οι χρόνοι αντίδρασης των μονάδων. 

Πηγή: enet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)