to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 14.11.2018

Πολιτική

Διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελλάδα του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδερφού του και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του (Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Β. Μαλέσιου).


Σύμφωνα με «Τα Νέα», που παρουσιάζουν το σχετικό έγγραφο, στις 30 Οκτωβρίου διατάχθηκε από την Αρχή το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδερφού του Σπύρου, καθώς και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο στο προαναφερόμενο.

Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της οικογενείας του,καθώς και δύο μελών της κυβέρνησης του το 2003, ζητά η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

   Η κίνηση της Αρχής, που ανέδειξε με δημοσίευμα της η εφημερίδα "Τα Νέα", είχε αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού η Αρχή έχει ζητήσει και το άνοιγμα λογαριασμών της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Μιχ.Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου. Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, με αφορμή δημοσιεύματα για συγκεκριμένο έμβασμα ποσού 800 χιλιάδων ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία κατά Διαφθοράς.

H κατάθεση Ζοσράν, οι φρεγάτες και το C4I

Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε κατάθεση του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρίας, είχε αναφέρει επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων [σ.σ.: το C4I) «γιατί στοχευσαν ψηλά» στην τότε πολιτική ηγεσία.

   Υπενθυμίζεται πως οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών -για την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του - έχουν ζητήσει από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να τους επιτρέψουν την εξέταση του κ. Ζοσράν.

Ο κ. Ζοσράν, είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να παίρνει έργα σε διάφορες χώρες.

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα.

To πρωτοσέλιδο των Νέων:

Τι ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ:

 «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είπε ο πρώην υπουργός και έκανε λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως» πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις». 

Η δήλωση Μαλέσιου για την έρευνα των λογαρισμών του

«Μεγάλη ευκαιρία» θεωρεί ο Ευάγγελος Μαλέσιος «για να αποκατασταθεί μέσα από τα πορίσματα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των αρμοδίων αρχών η προσωπική του τιμή και υπόληψη», που όπως λέει σε δήλωσή του « βάναυσα είχαν πληγεί από τις άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις». Τονίζει οτι είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο πρώην υφυπουργός στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 αναφέρει:

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

Πληροφορήθηκα σήμερα,πως η αρμόδια αρχή ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εμένα και της συζύγου μου,προφανώς στα πλαίσια έρευνας που γίνεται για τον διαγωνισμό του συστήματος C4I, της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πέραν από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η επανεμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση αυτή,θεωρώ ότι το άνοιγμα των λογαριασμών μου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκατασταθεί - μέσα από τα πορίσματα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των Αρμοδίων Αρχών - η προσωπική μου τιμή και υπόληψη,που βάναυσα είχαν πληγεί από τις άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις που είχα στο παρελθόν δεχτεί από την εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ και τον εκδότη της Γιώργο Κουρή.

Για να λάμψει, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά από 15 χρόνια η αλήθεια και να διαλυθεί κάθε άδικη υποψία για το πρόσωπό μου.

Η ζωή μου ως πολιτικός και ως γιατρός υπήρξε πάντα έντιμη, καθαρή και διάφανη.Μακριά από μίζες ή φακελάκια.

Το ίδιο και η διαδρομή της οικογένειάς μου.

Γι αυτό, όχι μόνο δεν θα φέρω προσκόμματα, αλλά αντίθετα θα βοηθήσω,αν χρειαστεί,το έργο των Αρμοδίων Αρχών».

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)