to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 13.09.2022

Πολιτική

Διασυρμού συνέχεια για το «ελληνικό Watergate»: Τι γράφουν Politico, Welt και Euractiv

Politico, Welt και Euractiv επανέρχονται στη δυσώδη υπόθεση «τσαλακώνοντας» κι άλλο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου δεν μπορεί να σταθεί πουθενά μετά το ξέσπασμα του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών


Την ώρα που τα ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα» επιμένουν «σφυρίζουν αδιάφορα» εξυπηρετώντας το σχέδιο Μαξίμου να ξεχαστεί το ελληνικό Γουότεργκέιτ, τα διεθνή μέσα διατηρούν ψηλά το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας που φέρει την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Politico, Welt και Euractiv επανέρχονται στη δυσώδη υπόθεση, τονίζοντας τη διάστασή της που αφορά στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις εσωκομματικές φωνές στη Ν.Δ. που αντιστέκονται στην κυβερνητική προσπάθεια «κουκουλώματος», την απουσία του σκανδάλου από την ατζέντα της συζήτησης στο δείπνο μεταξύ Μακρόν και Μητσοτάκη στο Παρίσι, αλλά και τους φόβους για αδυναμία σχηματισμού  σταθερής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές.

«Το σκάνδαλο της κατασκοπείας θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας», τιτλοφορείται το άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη στο Politico, στο οποίο γίνεται εκτενής ανάλυση στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για την κυβερνητική διαπλοκή στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ φιλοξενείται και δηλωση του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκου Μαραντζίδη ο οποίος, κάνοντας σαφή αναφορά στον Νίξον, τονίζει ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να αποφύγει την αλήθεια στο τέλος.

H Welt του Βερολίνου, σε ένα μακροσκελές άρθρο της με τίτλο «Αυταρχική αλλαγή πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα», αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «θέλει να φαίνεται προοδευτική. Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών και η χρήση λογισμικών παρακολούθησης απασχολούν τη χώρα. Σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. και για τοn λόγο αυτό η υπόλοιπη Ευρώπη μαθαίνει τόσο λίγα για ένα τόσο σημαντικό θέμα». Το γερμανικό ΜΜΕ αναφέρεται και στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που μετά από πάνω από έναν χρόνο παραμένει άλυτη, με ασύλληπτους τους δράστες.

Από την πλευρά του, το Euractiv στέκεται στο γεγονός πως στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων δεν τέθηκαν στο τραπέζι οι παρακολουθήσεις. Σε αναλυτικό του άρθρο επικεντρώνεται στο γεγονός πως το σκάνδαλο υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator που συγκλονίζει αυτήν την περίοδο την ελληνική πολιτική σκηνή δεν ήταν στο χθεσινοβραδινό μενού.

«Το ζήτημα δεν αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου. Το σκάνδαλο, το οποίο αποκάλυψε πρακτικές υποκλοπών μεγάλης κλίμακας από εθνικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, προκαλεί προβλήματα στον Μηστοτάκη καθώς οι εκκλήσεις για παραίτησή του αυξάνονται. Το 2021 αποκαλύφθηκε ότι οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει το τηλέφωνο του Μακρόν. Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και έχουν αρχίσει να συζητούν το θέμα, συγκροτώντας πρόσφατα εξεταστική επιτροπή. Κατά τη διάρκεια ακρόασης τη Δευτέρα, οι νομοθέτες μοιράστηκαν την «αγανάκτησή» τους με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σχολιάζει το Euractiv.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)