to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διασυρμός...

Καλές οι -εμμονικές- επιθέσεις Βρούτση στην "Αυγή", αλλά πώς να κρυφτείς από τις ερωτήσεις - καταγγελίες των βουλευτών της Ν.Δ. όταν σου καταλογίζουν ότι πήγες στα μουλωχτά να διπλασιάσεις τις εισφορές των αγροτών;


Έχει πράγματι μια πολύ διασκεδαστική έως και γκροτέσκα πλευρά (γιατί υπάρχει και η δραματική, που θα αποτυπωθεί αργότερα και θα είναι σκληρή) αυτό το ατέλειωτο τραύλισμα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Ποτέ άλλοτε υπουργός δεν διασύρθηκε όπως προχθές ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Γιατί καλές οι -εμμονικές- επιθέσεις στην "Αυγή" προς τέρψιν του στενού κομματικού ακροατηρίου, αλλά πώς να κρυφτείς από τις ερωτήσεις - καταγγελίες των βουλευτών της Ν.Δ. που ουσιαστικά σου καταλογίζουν ότι πήγες στα μουλωχτά να διπλασιάσεις τις εισφορές των αγροτών;

Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Στην πορεία θα αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα ψέματα. Γιατί όλη η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό έχει στηριχθεί αποκλειστικά σε ψέματα. Ασύστολα ψέματα, προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ψέμα πρώτο, προεκλογικό: θα μειωθούν οι "υπέρογκες" ασφαλιστικές εισφορές που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν αυτές οι (υπέρογκες) εισφορές ίσχυαν για έναν περιορισμένο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών την περίοδο 2016 - 2017 λόγω των υψηλότερων εισοδημάτων που δήλωναν, εξομαλύνθηκαν με μεταβατικές διατάξεις και ειδικές πρόνοιες, π.χ., για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες την τελευταία διετία. Και έτσι φτάσαμε στο 2019 οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους να είναι οι μικρότερες σε βάθος εικοσαετίας και το 85% να πληρώνει λιγότερα από απ' ό,τι πλήρωνε με το προηγούμενο σύστημα (των ασφαλιστικών κλάσεων).

Τώρα, με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εισφορές για 850.000 επαγγελματίες με την επιβολή ασφαλιστικών κλάσεων θα αυξηθούν. Τελεία. Από 450 ευρώ τον χρόνο έως και 1.200 ευρώ αν κάποιος επιλέξει μια μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση από την εισαγωγική των 220 ευρώ.

Ψέμα δεύτερο, μετεκλογικό: λένε τώρα οι κύριοι Βρούτσης και Μηταράκης χωρίς να παραδέχονται τις αυξήσεις των εισφορών: με τις ασφαλιστικές κλάσεις -και με βάση τη χαμηλότερη των 220 ευρώ- σε συνδυασμό με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα ελαφρυνθεί από το 2021.

Όμως με έναν απλό υπολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι τα οφέλη από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020 δεν ξεπερνάει τα 140 ευρώ. Πώς λοιπόν θα ωφεληθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας όταν θα κληθεί να καταβάλει αυξημένες εισφορές τουλάχιστον κατά 450 ευρώ;

Στο θέμα των αγροτών εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, τους πήραν χαμπάρι ακόμα κι οι δικοί τους βουλευτές. Η συνέχεια προβλέπεται ακόμα χειρότερη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)