to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 24.05.2021

Διεθνή

Διάσκεψη Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Είμαστε σε πόλεμο δηλώνει ο Α. Γκουτιέρες

Με επίκεντρο την πανδημία αλλά και την ανάπτυξη του ΠΟΥ διεξάγεται η ετήσια υπουργική σύνοδο στην οποία μίλησε ο Α. Γκουτιέρες και έστειλαν μηνύματα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας


A. Γκουτιέρες: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού

Ο κόσμος βρίσκεται "σε πόλεμο" εναντίον της covid-19, τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει "σε μια οικονομία πολέμου" για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

“Η πανδημία covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών”, δήλωσε ο Γκουτέρες στο άνοιγμα της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει “με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό”, όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν αρκεί.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού. Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας", εξήγησε ο Γκουτέρες.

“Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες”, προειδοποίησε ο ίδιος.

“Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, εξήγησε.

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι ζήτησε την Παρασκευή από τη G20 να συστήσει μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που έχουν δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ο ΠΟΥ και διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί ικανοί να συνεργαστούν με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Αυτή η ομάδα εργασίας “θα πρέπει να έχει στόχο τουλάχιστον να διπλασιάσει την παραγωγή (εμβολίων κατά της covid-19) εξετάζοντας όλες τις επιλογές, από τις προαιρετικές άδειες και τη μεταφορά τεχνολογίας ως την άρση των πατεντών και την ευελιξία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας”, κατέληξε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε η ομάδα αυτή να εξετάσει το θέμα της δίκαιης διανομής των εμβολίων κατά της covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. “Είμαι έτοιμος να κινητοποιήσω όλο το σύστημα του ΟΗΕ για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια”, υπογράμμισε.

Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς: Περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες

Η πανδημία της COVID-19 διαιωνίζεται λόγω της «σκανδαλώδους ανισότητας» στη διανομή των εμβολίων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθώς έθεσε νέους στόχους για την προστασία των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να υποθέτει ότι είναι «εκτός κινδύνου», ανεξάρτητα από το ποσοστό εμβολιασμού, όσο ο ιός SARS-CoV-2 και τα παραλλαγμένα στελέχη του εξαπλώνονται αλλού.

«Ο κόσμος παραμένει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Τέντρος, απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο υπουργών Υγείας από τα 194 κράτη-μέλη του οργανισμού.

«Επί του παρόντος, περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί έως τώρα φέτος απ’ ό,τι για το σύνολο του 2020. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει το περυσινό σύνολο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό είναι πολύ τραγικό», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε ότι πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες.

«Δεν υπάρχει διπλωματικός τρόπος για να το πούμε αυτό: μια μικρή ομάδα χωρών που παρασκευάζει και αγοράζει την πλειονότητα των εμβολίων… ελέγχει την τύχη του υπόλοιπου κόσμου», είπε ο Τέντρος.

Ο μηχανισμός COVAX, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ και η συμμαχία εμβολίων GAVI, έχει παραδώσει 72 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 125 χώρες και οικονομίες από τον Φεβρουάριο --αριθμός που μετά βίας επαρκεί για το 1% των πληθυσμών τους, δήλωσε ο Τέντρος.

Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX προκειμένου να επιτρέψουν την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του έτους. Αυτό σημαίνει τον εμβολιασμό 250 εκατ. ανθρώπων παραπάνω μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, δήλωσε.

«Αυτό είναι κρίσιμο για να σταματήσουμε την ασθένεια και τον θάνατο, να κρατήσουμε τους υγειονομικούς μας εργαζομένους ασφαλείς, να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», είπε ο Τέντρος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, τουλάχιστον 115.000 επαγγελματίες υγείας νικήθηκαν από την Covid-19 και «...πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα στην υπηρεσία των άλλων».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέες ποσότητες εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των ποσοτήτων τους στον COVAX φέτος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα ο ΠΟΥ να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία.

Ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε ξεχωριστά, προμαγνητοσκοπημένα σχόλια στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΠΟΥ, ζήτησαν να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού και στήριξαν την ιδέα μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.

Δημιουργία Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα με αφορμή την διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γενεύη ότι η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας, που έχει στόχο "να αποτελέσει δομή αναφοράς στην εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας", θα ανοίξει τις πύλες της στη Λιόν το 2023.

Το σχέδιο για την δημιουργία της ακαδημίας αυτής ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, και έχει στόχο "την κατάρτιση των δημόσιων αξιωματούχων, των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ενεργών δυνάμεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για τα διακυβεύματα παγκοσμίως για την υγεία".

"Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω, μαζί με σας αγαπητέ γιατρέ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του ΠΟΥ), το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας", δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε διαδικτυακά κατά την έναρξη της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία, η οποία διεξάγεται στη Γενεύη ως την 1η Ιουνίου.

"Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε αυτήν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ (...). Οι πύλες της θα ανοίξουν στην Λιόν το 2023, αλλά θα προσφέρει ήδη από αυτό το καλοκαίρι έναν πρώτο κατάλογο διαδικτυακής εκπαίδευσης", πρόσθεσε.

Η δομή αυτή του ΠΟΥ, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τις τοπικές αρχές, θα βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας της Ζερλάν, που φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου και φαρμακευτικούς ομίλους, όπως η Sanofi.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ανάγκη εκπαίδευσης είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρξει έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας ως το 2030, κυρίως στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, "η σημερινή πανδημία, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε την σημασία της επιστήμης και των εύρωστων συστημάτων υγείας". "Η πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, σε μια αξιόπιστη πληροφόρηση, η κατάρτιση τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ουσιαστικής σημασίας στη σημερινή μάχη κατά της πανδημίας. Θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά απέναντι σε όλα τα σοκ που θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν".

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί, μέσω μεταρρύθμισης, ο ΠΟΥ, ο οποίος "θα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως ισχυρός σε περίοδο κρίσης, επαρκώς ευέλικτος για να αντιδρά επειγόντως, συμπαγής απέναντι στις πολεμικές, ολότελα διαφανής για να εμπνέει εμπιστοσύνη, με μια σαφή και διάφανη διαχείριση για να μην υφίσταται καμία διπλωματική πίεση και να μην μπορεί να εγείρει ουδεμία υποψία για καμία πίεση αυτού του είδους".

Ο ΠΟΥ δέχθηκε επικρίσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, κυρίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε ότι είχε επηρεαστεί υπερβολικά από την Κίνα.

Μακρόν και Μέρκελ υπέρ της διεύρυνσης των εξουσιών του οργανισμού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία.

Ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε ξεχωριστά, προμαγνητοσκοπημένα σχόλια, ζήτησαν να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού και στήριξαν την ιδέα μιας νέα διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)