to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διάσκεψη για κλίμα: Χρηματοδότηση ζητάει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες - Τι είπε η Γκ. Τούμπεργκ

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως "τα επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα μέσα σε τρία εκατομμύρια χρόνια".


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σχετικά με την κλιματική χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες στη σύνοδο της G7 τον Ιούνιο, προειδοποιώντας κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως ο κόσμος είναι "στο χείλος της αβύσσου".

Σημείωσε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση έφθασε ήδη τον 1,2 βαθμό Κελσίου και "συνεχίζει προς το όριο της καταστροφής".

Η κλιματική υπερθέρμανση --την οποία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν στον 1,5 βαθμό-- προκαλεί ήδη "αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες και εκτενείς πυρκαγιές", πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

"Χρειαζόμαστε έναν πράσινο πλανήτη -- αλλά ο κόσμος είναι σε κόκκινο συναγερμό", είπε. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο βήμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες όλων των χωρών πρέπει να αναλάβουν δράση".

Φτωχές χώρες όπως και επιστήμονες για το κλίμα, επιχειρήσεις και πράσινες οργανώσεις, θέλουν η σύνοδος κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προκαλέσει έναν ενάρετο κύκλο ισχυρότερης δράσης το 2021, που θεωρείται ως μια αποφασιστική χρονιά προκειμένου να εξακολουθήσουν να είναι εφικτοί οι στόχοι για το κλίμα.

Τα χαμηλά επίπεδα κλιματικής χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρες προκειμένου να αναπτυχθούν με καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο πλανήτη αποτελούν εδώ και χρόνια ένα σημείο όπου προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες.

Τον Δεκέμβριο, ο Γκουτέρες προειδοποίησε τις πλούσιες κυβερνήσεις ότι "καθυστερούν άσχημα" σε μια μακροχρόνια δέσμευση να διοχετεύσουν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε χρηματοδότηση από το 2020 και στο εξής προκειμένου να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες από την Αφρική μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Στη σημερινή ομιλία του ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την COP26 που διευκολύνουν την πρόσβαση σε οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες.

"Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δημόσιας κλιματικής χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων των 100 δισεκ. δολαρίων που έχουν εδώ και καιρό υποσχεθεί για την κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) τον Ιούνιο", πρόσθεσε.

Προκειμένου όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη χρηματοδότηση και στις προσπάθειες να βοηθηθούν οι κοινότητες ώστε να προσαρμοστούν στα επιταχυνόμενα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, είπε ο Γκουτέρες.

"Είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπιστοσύνη και τη συλλογική δράση", τόνισε με έμφαση ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η κατάρα της τηλεδιάσκεψης "χτύπησε" και στη σύνοδο για το κλίμα

Η "κατάρα της τηλεδιάσκεψης" δεν άφησε αλώβητους ούτε τους ηγέτες μεγάλων χωρών: το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, που οργάνωσε η Ουάσινγκτον, «κόπηκε» στον αέρα για να μιλήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε προς στιγμήν να σαστίζει από αυτή τη διπλωματική γκάφα.

Ενώ ο Μακρόν μιλούσε για τη σημασία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε απότομα, προφανώς χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι η ομιλία του Γάλλου ηγέτη δεν είχε ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τον λόγο στον Πούτιν, ο οποίος θα μιλούσε σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολούθησε μια αμήχανη στιγμή, με τον Πούτιν να δείχνει ότι δεν ήταν σίγουρος πως είχε έρθει η σειρά του. Στη συνέχεια όμως, άρχισε την ομιλία του.

Ο Μπλίνκεν αργότερα ξαναέβαλε το βίντεο του Μακρόν, επικαλούμενος για το λάθος τις «τεχνικές δυσκολίες» και λέγοντας ότι ήθελε «να δώσει τον λόγο» στον Γάλλο πρόεδρο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αμερικανός υπουργός.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραφωνία στη σύνοδο: η εναρκτήρια ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δεν ακουγόταν καλά στην αρχή. Λίγο αργότερα, όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, το μικρόφωνό του ήταν κλειστό και οι πρώτες δηλώσεις του δεν ακούστηκαν.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορεί τους ηγέτες ότι "αγνοούν" την κλιματική αλλαγή

Η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε σήμερα τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι «αδιαφορούν» για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας τους ότι οι επόμενες γενιές θα τους κρίνουν.

«Για πόσο χρόνο, πιστεύετε, ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε να αγνοείτε την κλιματική αλλαγή (…) χωρίς να λογοδοτείτε;», είπε η Τούνμπεργκ, σε παρέμβασή της μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον μιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα που οργανώνει η Ουάσιγκτον.

Σε μια ομιλία σε αυστηρό και επικριτικό τόνο, η 18χρονη υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η συμφωνία του Παρισιού, που συνάφθηκε το 2015, προβλέπει τη διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου, εάν είναι δυνατόν στους 1,5 βαθμούς κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

«Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο σήμερα», τόνισε.

«Και σίγουρα, καθώς ο διάλογος δεν υφίσταται και το επίπεδο της ευαισθητοποίησης είναι γελοιωδώς χαμηλό, συμβάλλετε ατιμωρητί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τώρα και στο μέλλον».

«Τη γλιτώσατε σήμερα, όμως αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν όλα όσα έχετε κάνει», προειδοποίησε η Σουηδέζα ακτιβίστρια.

«Έχετε ακόμη χρόνο να κάνετε ό,τι πρέπει και να προστατεύσετε την κληρονομιά σας προς τους απογόνους σας ειλικρινά, όμως αυτό το παράθυρο θα κλείσει σύντομα».

«Εμείς, οι νέοι, είμαστε εκείνοι που θα μιλάμε για εσάς στα βιβλία της Ιστορίας. Είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε πώς θα σας θυμόμαστε. Κάντε τις σωστές επιλογές», συμπλήρωσε η 18χρονη.

Η Μόσχα τηρεί τις υποχρεώσεις της, δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι η χώρα του εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισεκ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.

Ο Πούτιν είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση», αναφέροντας ως παράδειγμα το μεθάνιο, καθώς θα ήθελε να μειωθούν οι εκπομπές του στο μισό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει μια σειρά κοινών σχεδίων και να εξετάσει πλεονεκτήματα για τις ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια (…) στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Σιβηρία αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και γιγαντιαίες και ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία βλέπει όμως και μια θετική πλευρά στην υπερθέρμανση, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου εμπορικού δρόμου που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Ασία μέσω της Αρκτικής, χάρη στο λιώσιμο των πάγων. Μάλιστα η Μόσχα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτόν τον «δρόμο του βορρά», όταν η διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε κλειστή για αρκετές ημέρες, στα τέλη Μαρτίου.

Η Ρωσία είναι σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές καυσαερίων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε, τον Οκτώβριο του 2019, τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: κλίμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)