to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 17.05.2021

Διεθνή

Διαρκής ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο - Νέες διασώσεις προσφύγων

Συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία από τις διασώσεις που υλοποιούν σκάφη σχεδόν σε ολόκληρη την Μεσόγειο αντιμετωπίζοντας την απροθυμία των κρατικών και λιμενικών αρχών να συνδράμουν στο έργο τους.


172 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο από το πλοίο Sea-Eye 4

SEA-EYE 4 - Sea-Eye

Το πλοίο Sea-Eye 4, που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, επιβίβασε 172 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινες βάρκες εντελώς ακατάλληλες για μακρινά ταξίδια χθες Κυριακή, ενημέρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία ανήκει, η Sea-Eye.

Εκκρεμεί η διάσωση άλλων 50 ανθρώπων που επιβαίνουν σε άλλο πλεούμενο, σημείωσε η ΜΚΟ χθες το απόγευμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν χθες είναι παιδιά, ένα βρέφος 8 μηνών και μια έγκυος, διευκρίνισε η Sea-Eye.

«Χρειάστηκε να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε 12 ανθρώπους· ένα παιδί κι ένας ενήλικος χρειαζόταν παρατεταμένη σταθεροποίηση. Ευτυχώς πάντως δεν έχουμε σοβαρά τραυματίες μεταξύ των διασωθέντων», συνόψισε γιατρός που συμμετέχει στην αποστολή του Sea-Eye 4, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής ΜΚΟ.

Την Παρασκευή, το πλήρωμα του πλοίου της έλαβε κλήση για βοήθεια από περίπου 50 μετανάστες που επέβαιναν σε μικρό ξύλινο πλεούμενο, αλλά όταν κατέπλευσε στο σημείο που του υποδείχθηκε βρήκε τη βάρκα άδεια, σημείωσε η Sea-Eye.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, το πλήρωμα παρατήρησε αεροσκάφος του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που έκανε υπέρπτηση στην περιοχή, γεγονός που το ώθησε να συμπεράνει πως οι επιβαίνοντες στο άδειο πλεούμενο «μετατράπηκαν σε θύματα άλλης μιας εξαναγκαστικής επιστροφής μεταναστών κατ’ απαίτηση των χωρών-μελών της ΕΕ», ότι δηλαδή οι μετανάστες σε αυτό «επιστράφηκαν σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη», εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Γκόρντεν Ίσλερ.

Το πλοίο Sea-Eye 4, που επισκευάστηκε κι επανεξοπλίστηκε στο λιμάνι του Ροστόκ και ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βαυαρία το 2015, ξεκίνησε αποστολή έρευνας και διάσωσης μεταναστών που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο στις αρχές Μαΐου.

Η αποστολή υποστηρίζεται από τις οργανώσεις United4Rescue, Alliance for Civilian Sea Rescue, καθώς και την οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης Γερμανοί Γιατροί.

Ισπανία: 80 άνθρωποι κολύμπησαν από τη Θεούτα στο Μαρόκο

Περισσότεροι από 80 μετανάστες έφτασαν σήμερα κολυμπώντας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους και “μερικοί” ανήλικοι, έφυγαν τη νύκτα από τις ακτές που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νότια της Θέουτα και συνελήφθησαν όταν είχαν εισέλθει στο ισπανικό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας στον θύλακα.

Εξάλλου τουλάχιστον δύο οικογένειες έφτασαν στη Θέουτα από το Μαρόκο μέσα σε φουσκωτές βάρκες.

Στα τέλη Απριλίου περίπου 100 μετανάστες είχαν φτάσει στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας από το Μαρόκο στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, σε ομάδες των 20 με 30 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς απελάθηκαν στο Μαρόκο.

Οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε ένα πλαίσιο διπλωματικής έντασης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, σύμμαχος κλειδί της Ισπανίας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να του εκφράσει την “αγανάκτησή του” επειδή μετέβη για θεραπεία στην Ισπανία ο Μπραχίμ Γάλι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο στηρίζεται από την Αλγερία, για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας. Πρόκειται για μια παλιά ισπανική αποικία η οποία χαρακτηρίστηκε “μη αυτόνομη περιοχή” από τον ΟΗΕ καθώς δεν έχει διευθετηθεί οριστικά το καθεστώς της.

Το Πολισάριο ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της δυτικής Σαχάρας, όμως το Ραμπάτ που θεωρεί τη Σαχάρα “εθνικό σκοπό”, προτείνει μια αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή περνώντας πάνω από τον ψηλό φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Μαρόκο. Η Θέουτα και η Μελίγια, ένας άλλος ισπανικός θύλακας στο Μαρόκο, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)