to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 09.06.2020

Κοινωνία

Διαρκή pushbacks στο Αιγαίο: Το λιμενικό φορτώνει πρόσφυγες σε βάρκα και τους εγκαταλείπει αβοήθητους (βίντεο)

Όπως καταγράφεται σε βίντεο, την Παρασκευή 5/6 από 3 σκάφη του ελληνικού λιμενικού επιβιβάζονται βιαίως πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο, χωρίς μηχανή, ενώ στη συνέχεια το φουσκωτό του λιμενικού παίρνει τη βάρκα και την ρυμουλκεί στο πέλαγος όπου την αφήνει χωρίς καμιά μηχανική υποστήριξη και δυνατότητα πλοήγησης.


Το βίντεο που ανέβασε το Aegean Boat Report στις 11 το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου δείχνει μια προσφυγική λέμβο, χωρίς μηχανή, «εγκλωβισμένη» ανάμεσα σε 3 (!) σκάφη του ελληνικού Λιμενικού. Σε αυτή επιβιβάζονται βιαίως πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια το φουσκωτό του λιμενικού παίρνει τη βάρκα και την ρυμουλκεί στο πέλαγος όπου την αφήνει χωρίς καμιά μηχανική υποστήριξη και δυνατότητα πλοήγησης.

Ως πηγή του βίντεο, η οργάνωση δίνει το τουρκικό λιμενικό - κάτι από το οποίο προφανώς θα «πιαστεί» η ελληνική πλευρά για να αμφισβητήσει το γεγονός ως «τουρκική προπαγάνδα» αν δεήσει να το σχολιάσει.  Ο χρόνος που συνέβη το περιστατικό είναι, σύμφωνα με την οργάνωση, η Παρασκευή 5 Ιουνίου το απόγευμα - ώρα 7, όπως φαίνεται στην οθόνητ. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στα βόρεια της Λέσβου, αν και η τοποθεσία δεν μπόρεί να επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα του βίντεο. Ωστόσο, μια βάρκα με 36 ανθρώπους περισυνελλέγη από την τουρκική ακτοφυλακή βόρεια του Μπαμπάκαλε.

Στο βίντεο, οι πρόσφυγες μεταφέρονται από το μεγάλο σκάφος στο δεύτερο, μικρότερο, και από εκεί στη λαστιχένια βάρκα.

«Το να βλέπεις το λιμενικό, που πρέπει να βρίσκεται στη θάλασσα για να σώζει ζωές, να βάζει εσκεμμένα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι σοκαριστικό. Πώς μπορεί το πλήρωμα αυτών των σκαφών να κάνει τέτοιο πράγμα, ξέροντας ότι όχι μόνο καταπατούν το διεθνές δίκαιο και τους νόμους της θάλασσας αλλά και την ελληνική νομοθεσία; Είναι ντροπή για οποιονδήποτε δουλεύει στη θάλασσα. Δεν στέκει η δικαιολογία ότι "απλώς" ακολουθούν εντολές της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ξέρουν ότι αυτές οι εντολές είναι παράνομες», όπως σχολιάζει η Aegean Boat Report.

Το βίντεο από το Aegean Boat Report

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινές, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, ζητά από την Ε.Ε. το ελεύθερο να αναστέλλει εκτάκτως η Ελλάδα τη διαδικασία ασύλου (!) και να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα, χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου! Ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει δε για αυτή τη «ρήτρα εξαίρεσης» Κουμουτσάκου: «Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)