to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 04.09.2014

πηγή: reuters.com

Διεθνή

Ανατολική Ουκρανία: Ελπίδες για κατάπαυση πυρός μετά τη συνομιλία Πούτιν - Ποροσένκο, απέρριψε την πρόταση του ρώσου προέδρου ο Γιατσενιούκ (ενημέρωση)

Για ενδεχόμενη συμφωνία του Κιέβου και των αυτονομιστών έως τις 5 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλώντας σε τερματισμό των εχθροπραξιών


Διαβάστε επίσης:

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση στην Ουκρανία: Η Ε.Ε. οφείλει να υπηρετήσει πολιτικές ειρήνης

Νεότερες εξελίξεις:

Στον απόηχο της χθεσινής διάστασης απόψεων μεταξύ Γιατσενιούκ - Ποσροσένκο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «πρακτικά βήματα» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις προτάσεις που έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ελπίζουμε ότι οι εκκλήσεις (του Πούτιν) θα εισακουσθούν, ειδικά από το Κίεβο, (και από τους ηγέτες των ανταρτών) στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ» ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Μόσχα επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα προς την αποκλιμάκωση».

--------------------------

Τετάρτη 3/9

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως αφορούν «την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, την άμυνα, τα προϊόντα διπλής χρήσης και ευαίσθητες τεχνολογίες», πεδία που έχουν ήδη στοχοθετηθεί στους προηγούμενους γύρους ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Για ενδεχόμενη συμφωνία του Κιέβου και των αυτονομιστών έως τις 5 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.  Ανέφερε ακόμη πως οι απόψεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι «πολύ κοντά» με αυτές του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, o Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές. 

Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση o Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Α. Γιατσενιούκ απορρίπτει την ειρηνευτική πρόταση του Β. Πούτιν

 

Νωρίτερα:

Σε επαναδιατύπωση της ανακοίνωσής του που έκανε λόγο νωρίτερα για συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε το Κίεβο, σημειώνοντας πως οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία αναφερόταν ότι Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία και όχι για εκεχειρία, καθώς «η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη».

Όπως μεταδίδει την ίδια ώρα το πρακτορείο Reuters, ηγέτης των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι αυτονομιστές επιμένουν στο αίτημά τους για αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από «την περιοχή τους» ως απαραίτητη προυπόθεση για τον τερματισμό της σύρραξης..

A Ukrainian military vehicle is seen near Kramatorsk September 2, 2014.  REUTERS-Gleb Garanich

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το Interfax οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με "αυτό που χρειάζεται να γίνει" για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών συνέπεσαν σε μεγάλο βαθμό ως προς τους πιθανούς τρόπους εξόδου από τη σημερινή σοβαρή κρίση", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ, χωρίς αυτό να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών: Ειδικό καθεστώς ζητούν οι αυτονομιστές - Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)