to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 10.03.2018

Πολιτική

Διαρκείς οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των 2 στρατιωτικών - Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε συμφωνία ανταλλαγής

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με συνεχείς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οριστεί το συντομότερο δυνατό η δίκη τους - Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά θέλει συμφωνία ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «όχι, δεν θέλουμε μια τέτοια συμφωνία»


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Κοτζιάς: Η ελληνική διπλωματία κάνει όλες τις ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με συνεχείς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οριστεί το συντομότερο δυνατό η δίκη τους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Έλληνες όμηροι σε τουρκικές φυλακές. Η δήλωση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε νέο πόλεμο δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Καμμένος: «Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται άμεσα μέσω διαβουλεύσεων των Αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων»

«Αντιλαμβανόμαστε και την άβολη θέση στην οποία έφθασε η κυρία Σπυράκη και η ΝΔ μετά το χθεσινό Βατερλό (σ.σ.: προχθεσινό), αφού κατέρρευσε η προσπάθειά της να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο Novartis και την ανάγκη της να αλλάξει την ατζέντα», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλει να καταλάβει ότι, όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη χώρα και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών».

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε συμφωνία ανταλλαγής για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Από τη Δικαιοσύνη εξαρτάται πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απέρριψε ενδεχόμενο συμφωνίας για ανταλλαγή με τους οχτώ Τούρκους στρατιώτες που ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γυρίσουν στην Ελλάδα οι αξιωματικοί, τονίζοντας ότι συνελήφθησαν γιατί πέρασαν τα σύνορα και εξαρτάται πλέον από τη Δικαιοσύνη που θέλει να διαλευκάνει αν αυτό έγινε από λάθος ή από πρόθεση.

Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά θέλει συμφωνία ανταλλαγής με τους οχτώ Τούρκους στρατιώτες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, είπε ότι «όχι, δεν θέλουμε μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, δεν συνελήφθησαν οι Έλληνες στρατιώτες στην Ελλάδα, αλλά στο τουρκικό έδαφος. Ζητήσαμε την έκδοση των πιλότων επίσημα στην Ελλάδα πολύ καιρό πριν».

Ν. Βούτσης: Προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από την τουρκική πλευρά

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα:

«Υπάρχει μια προδιάθεση από την πλευρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αυτό το ζήτημα να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, χωρίς να αναβαθμίζει τις κατηγορίες αλλά προϊόντος του χρόνου να του προσδίδει μια πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτό που είχε. Το είχα πει, μια ώρα μετά το γεγονός και χωρίς να έχω ιδιαίτερη ενημέρωση, ότι είναι γελοίο πράγμα έστω και να υπαινισσόμεθα κατασκοπευτικές ενέργειες με τη σύγχρονη τεχνολογία ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ, με τα ίδια σχέδια που επεκτείνονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, ένθεν και ένθεν των συνόρων».

Φ. Κουβέλης: Παλεύουμε προκειμένου τα δύο στρατιωτικά στελέχη μας να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα

«Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής το αποδιδόμενο ποινικό αδίκημα είναι η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή», επανέλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», όπου τονίζει τα εξής:

«Οι συνθήκες όμως κάτω υπό τις οποίες συνέβη αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εισέλθουν και μάλιστα παρανόμως με στολή, εξάρτυση και εξοπλισμό. Πρόκειται για συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν του δύο στρατιωτικούς να μη μπορούν να βρουν τη σωστή πορεία και να χαθούν μέσα στον χιονιά και στη χαμηλή νέφωση.

Είναι ένα γεγονός που σε άλλες εποχές, χωρίς τις σχέσεις έντασης από τη μεριά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, θα είχε αντιμετωπιστεί με τον εξαιρετικά απλό τρόπο της απευθείας συνεννόησης που μάλιστα διεκδίκησε η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΞ, δηλαδή στις διπλωματικές και άλλες ενέργειες που γίνονται»

Σε ερώτηση αν θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος, ο Φ. Κουβέλης σημειώνει: «Το διεκδικούμε και παλεύουμε προκειμένου τα δύο στρατιωτικά στελέχη μας να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα».

Στον Έβρο ο αρχηγός του ΓΕΣ

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος θα επισκεφθεί μονάδες στην περιοχή του Έβρου. Συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Στεφανής αναμένεται στον Έβρο, κοντά στους γονείς των δύο στρατιωτικών και στους επιτελείς της 16ης Μεραρχίας. Θα επισκεφθεί μονάδες της περιοχής και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες κυρίως στην περιοχή των Καστανιών.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ μέσα σε μια εβδομάδα πηγαίνει για δεύτερη φορά στον ακριτικό νομό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διανυκτέρευσή του θα γίνει σε φυλάκιο της περιοχής των Καστανιών. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η τελική δικάσιμος θα οριστεί όταν συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Διαταγή για αλλαγή στις περιπόλους

Την ίδια στιγμή, μετά από σύσκεψη που έγινε στο ΓΕΕΘΑ, δόθηκε η εντολή για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στις περιπόλους κυρίως των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία.

Ο στρατιωτικός κανονισμός αναφέρει πως η πεζή περιπολία γίνεται από δύο άτομα. Από εδώ και πέρα ο αριθμός αυξάνεται στα επτά άτομα, όπως σημειώνει πηγή από το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την «περίπολο μάχης», όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ορολογία.

Στην περιπολία ο φορητός οπλισμός θα είναι βαρύτερος, θα υπάρχει οπωσδήποτε βαθμοφόρος στην ομάδα των στρατιωτικών, οι αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα θα είναι μεγαλύτερες, ενώ τα στελέχη θα είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και ασυρμάτους.

Στο μεταξύ, στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού έχουν καταθέσει ήδη ο Μέραρχος, ο υποστράτηγος, ο Ταξίαρχος και όλοι όσοι εμπλέκονται στις περιπόλους και στη φύλαξη των συνόρων.

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)