to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαψεύδει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρισμούς της Ελληνικός Χρυσός για έναρξη παραγωγής χρυσού

Απάντηση σε ισχυρισμούς της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός σχετικά με την έναρξη παραγωγής χρυσού από τη χώρα μας δίνουν κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμηνύοντας ότι δεν απηχούν την πραγματικότητα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προγραμματίζει τον Απρίλιο την έναρξη λειτουργίας των μεταλλείων Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ενώ τα επίσημα εγκαίνια πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο σε τελετή στην οποία θα προσκληθούν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφεραν σήμερα τα στελέχη της εταιρίας σε ενημερωτική εκδήλωση, τονίζοντας ότι απομένουν λίγες τυπικές άδειες για την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας.

“Με την έναρξη λειτουργίας των μεταλλείων Ολυμπιάδας θα επαναληφθεί ύστερα από 22 χρόνια η παραγωγή χρυσού από τη χώρα μας, ενώ από κοινού τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Σκουριών, επισημαίνει η Ελληνικός Χρυσός, "μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση"” σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Κύκλοι του Υπουργείου που διάβασαν έκπληκτοι το δημοσίευμα αναφέρουν ότι η δήλωση της εταιρείας για έναρξη της παραγωγής χρυσού ύστερα από 22 χρόνια δεν απηχεί την πραγματικότητα και τονίζουν ότι η εταιρεία προφανώς εννοεί ότι θα συνεχίσει την εξαγωγή συμπυκνωμάτων χρυσού προς τρίτες χώρες, και όχι καθαρού χρυσού, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να επιχαίρει καθώς τα έσοδα του Δημοσίου είναι πολύ χαμηλότερα απ`ότι αν εξαγόταν καθαρός χρυσός.

Σχετικά με ισχυρισμούς της εταιρείας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του ΑΠΕ, για την αδειοδότηση της μεταλλουργικής μονάδας flash smelting και τις δηλώσεις για επιδίωξη επίλυσης της διαφοράς με “τεχνικό διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες”, κύκλοι του Υπουργείου υπογραμμίζουν πως η διαφορά δεν είναι τεχνική αλλά ζήτημα απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους της εταιρείας των συμβατικών της υποχρεώσεων. Αφετέρου, η δήλωση αυτή της εταιρείας, όπως σχολιάζουν, έρχεται σε αντίθεση με την προσφυγή της κατά της απόφασης του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη απορρίφθηκε η τεχνική μελέτη για τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting αλλά και η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η εταιρία στη συνέχεια ενώ για πρώτη φορά έχουμε την παραδοχή της εταιρείας ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

“Η εταιρεία προσπαθεί για επικοινωνιακούς λόγους να δημιουργήσει κλίμα στους μετόχους της. Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι προσέφυγε στο ΣΤΕ για την απόφαση Σκουρλέτη. Δεν μπορεί να ζητάει τεχνικό διάλογο από την στιγμή που έχει κάνει την προσφυγή” τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη μιλώντας stokokkino.gr επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερη στη θέση της για την προστασία του περιβάλλοντος, του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας.

Ο δήμαρχος του δήμου  Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς υπενθυμίζει στο stokokkino.gr από την πλευρά του τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία προχωρά εναγωνίως σε αυτή την επικοινωνιακή τακτική.

Στις 24 του μηνός επιτροπή του Υπουργείου πραγματοποίησε έλεγχο στον χώρο Υγειονομικής ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων του φράγματος στον Κοκκινόλακα. Στις 24 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή της εταιρείας κατά των προστίμων που επέβαλε το Υπουργείο για 21 παραβιάσεις εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο και την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών και τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών υπέρ του να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές. 

"Η εταιρεία είναι στριμωγμένη και για αυτό προχωρά στην επικοινωνιακή αυτή τακτική. Παράλληλα είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται θεσμοί όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για τους επικοινωνιακούς σκοπούς της εταιρείας" δηλώνει συγκεκριμένα ο Γ. Ζουμπάς 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)