to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 09.06.2013

Οικονομία

Διαψεύδει την κυβέρνηση η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά τους όρους πώλησης των κυπριακών τραπεζών

Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνήθηκαν οι όροι πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, διαψεύδοντας την κυβέρνηση που είπε ότι δεν είχε ανάμειξη στο θέμα.


Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.

2. Το τίμημα και οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των δύο Eurogroup του Μαρτίου 2013. Ως γνωστό η συμμετοχή στο Eurogroup γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών της κάθε χώρας.

3. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου 2013 αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης.

Για παράδειγμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς, «αυτή ζήτησε να περιληφθεί όρος στο συμβόλαιο που να της δίνει το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ακυρώσει τη συμφωνία». Αυτός ο όρος, σημειώνεται, «δεν έγινε αποδεκτός από την κυπριακή πλευρά και παραπέμφθηκε για επίλυση μεταξύ του Κύπριου και του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup».

4. Σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της Τρόικα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

5. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν διότι δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να επιβληθούν σε αυτά περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, θα ακολουθούσαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου Euro 9 δις.

«Τα κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα. Αυτά αναμένεται να αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)