to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 14.11.2019

Κοινωνία

Χίος: Προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφέρε ότι σκάφος του έριξε «προειδοποιητικές βολές» εναντίον σκάφους που είχε «απασχολήσει και στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών» πριν φτάσει στις ακτές της Xίου - Τι αναφέρουν μαρτυρίες μεταναστών στην τουρκική Sabah


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη Νοεμβρίου θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος που είχε εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα έσβησε τα φώτα του και αφού άρχισε να πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς ανέπτυξε ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές.

Στο πλαίσιο επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν, από το πλωτό του λιμενικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

Σύμφωνα με το λιμενικό η συγκεκριμένη θαλαμηγός είχε απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών υδάτων προς τα τουρκικά παράλια.

Το δημοσίευμα της Sabah

Είκοσι εφτά μετανάστες ισχυρίζονται ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στο ελληνικό νησί της Χίου από το Τσεσμέ.

Στη βάρκα είναι ορατές πολλές τρύπες από σφαίρες, ενώ το σκάφος έχει μεταφερθεί σε λιμάνι από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή.

Ανάμεσά τους ήταν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί, ενώ οι αρχές συνέλαβαν έναν διακινητή που τους βοηθούσε.

Ο Μπαζ Μοχάμεντ, Σύρος πρόσφυγας, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι έφυγαν για την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης και πλησίασαν στη Χίου περίπου 30 λεπτά αργότερα. Δήλωσε ότι σταμάτησαν το σκάφος περίπου είκοσι μέτρα μακριά από το νησί, όταν και έγιναν αντιληπτοί από το Λιμενικό.

«Δεν είχαν φως στο σκάφος τους και άναψαν τα φώτα τους περίπου 200 μέτρα μακριά από τη δική μας βάρκα. Άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, όμως εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε. Πυροβόλησαν εναντίον μας όταν πλησιάσαμε στο νησί. Κράτησε περίπου είκοσι λεπτά, μέτρησα περίπου 100 ριπές εναντίον μας» πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ ανέφερε ότι οι σφαίρες χτύπησαν το σκάφος, το οποίο σχεδόν αναποδογύρισε. Πρόσθεσε ότι κατάφεραν να επιστρέψουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Άλλα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι μία φουσκωτή βάρκα που ήταν δεμένη στο πίσω μέρος του σκάφους διαλύθηκε από τα πυρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)