to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 13.07.2012

left.gr

Πολιτική

Διαπραγμάτευση στα λόγια, μνημόνιο στην πράξη

Περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νέα χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι τα μέτρα που κουβέντιασαν οι πολιτικοί αρχηγοί της τρόικας εσωτερικού και καλείται να δρομολογήσει η σημερινή διυπουργική σύσκεψη, με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Αυτά στην ουσία, γιατί στα λόγια η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.


Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη


Δυσαρεστημένοι από την απουσία της λέξης "επαναδιαπραγμάτευση" κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού οικονομικών, φέρονταν, σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα, να είναι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. "Δυσαρέσκεια" που τελικά διόλου δεν τους εμπόδισε να συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Τετάρτης, όχι μόνο με την "διαπραγματευτική" τακτική του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά και με τη νέα δέσμη μέτρων ύψους 3 δισ. που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει η κυβέρνηση. Μια "διαπραγματευτική" τακτική που συνοψίζεται στο δόγμα: πρώτα ανάκτηση της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων και στη συνέχεια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής κατά δύο χρόνια.

Προσπάθησαν βέβαια να πείσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ότι οι δήθεν φιλολαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα ότι αποτελούν τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να διαχειριστούν επικοινωνιακά την πλήρη αναδίπλωση σε αυτό το ζήτημα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνάντηση. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των τριών πολιτικών αρχηγών να κάνουν τα πάντα ώστε "να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα της Ελλάδας", δηλαδή να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και τους δανειστές.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολιάζοντας τη συνάντηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, ζούμε ξανά το ίδιο σκηνικό που εκτυλίχτηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μαρτύριο της σταγόνας, όπου τους εκβιασμούς για μη καταβολή των δόσεων, διαδέχονται κάθε φορά νέα μνημονιακά μέτρα, τα οποία εκτροχιάζουν την οικονομία και χαντακώνουν την κοινωνία", για να προσθέσει ότι ''αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου ήταν άλλο ένα συνειδητό ψέμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής προπαγάνδας των κομμάτων. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν σέβονται την εντολή του ελληνικού λαού για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ακολουθώντας πιστά τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου".

Διυπουργική για τα νέα μέτρα


Ενώ η κοινωνία, αλλά και η οικονομία, βρίσκονται υπό κατάρρευση, οι υπουργοί κλήθηκαν στη διυπουργική της Πέμπτης, με επικεφαλής τον Γ. Στουρνάρα, να σχεδιάσουν την "επαναφορά στην τροχιά του μνημονίου", την επαναφορά δηλ. στη πηγή των προβλημάτων.

Αναζητώντας τα 11,7 δισ. περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου που απαιτεί το μνημόνιο μέχρι και το 2014, η κυβερνητική στρατηγική αναμένεται να κινηθεί στα γνωστά πλαίσια της τελευταίας διετίας: Περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέα χαράτσια.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση οι υπουργοί αποφάσισαν ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν εφαρμοστεί το πακέτο του Μαρτίου, ενώ προσπάθεια καταβάλλεται να αποφευχθεί η μείωση στο Ειδικό Μισθολόγιο των στρατιωτικών με ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013. Προτάθηκε επίσης η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες!

Στην σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό των οικονομικών, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως Αν. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Την Παρασκευή θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,7 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.

"Η κυβερνητική τρόικα εσωτερικού αναμασά υποκριτικά τα περί διαπραγμάτευσης"


Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε, με νέα του ανακοίνωση την Πέμπτη, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μιλάει για διαπραγμάτευση, "την ίδια ώρα που σχεδιάζει να φορτώσει τον ελληνικό λαό με νέα μέτρα" ενώ χαρακτηρίζει την επιμήκυνση, την οποία τα τρία κόμματα παρουσιάζουν ως σωτηρία για τη χώρα, ως "επιμήκυνση της λιτότητας" η οποία μάλιστα "παραπέμπεται για μετά την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του Μνημονίου". Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατηγορεί την τριμερή ότι αυτό που "σκοπεύει να κάνει είναι να τηρήσει κατά γράμμα το μνημονιακό πρόγραμμα, δηλαδή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, νέους δυσβάσταχτους φόρους, όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης, νέες απολύσεις και νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Αυτό όλοι γνωρίζουν ότι θα επιτείνει την ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια".


Τέλος, υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου η ανάγκη "για ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής και για μια νέα εθνική στρατηγική, με άξονες την προστασία των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση της εργασίας και της ανάπτυξης, τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για την αναδιανομή του πλούτου, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση με όρθια την κοινωνία".


"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης", λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)