to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 24.02.2014

Πολιτική

«Διαπραγματεύσεις» με την τρόικα: Μείωση 3,9% των εργοδοτικών εισφορών, νέα τρύπα στα ταμεία

Στην Αθήνα επέστρεψε εν μέσω αποδοκιμασιών το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο είχε διαδοχικές συναντήσεις με Στουρνάρα και Χατζηδάκη - Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και οι παρεμβάσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ, στο επίκεντρο των «διαπραγματεύσεων» . Αποδέχτηκε ήδη τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών η κυβέρνηση, εξέλιξη που θα δημιουργήσει έλλειμμα στα ταμεία και απειλή νέων περικοπών σε συντάξεις.


(Ο Πολ Τόμσεν καταφθάνει από την... πίσω πόρτα στο υπ. Οικονομικών)

Tετάρτη 26/2

Μείωση 3,9% των εργοδοτικών εισφορών δημιουργεί νέα τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για συνομιλίες με τη διοίκησή του μεταβαίνει σήμερα η Τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πέτυχαν ήδη από χθες τον πρώτο τους στόχο, με την αδύναμη κυβέρνηση να συναινεί στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, εξέλιξη που θα στερήσει από τον ΟΑΕΔ 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης που συμφώνησε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%

Εκτιμάται πως η απόφαση αυτή, θα δημιουργήσει νέα τρύπα  700-800  εκ . ευρώ στα  ασφαλιστικά  ταμεία , ανοίγοντας  το δρόμο για νέες περικοπές   σε κύριες συντάξεις  σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες  μαζί με επικουρικές , μετά τις ευρωεκλογές. 

«Τα νέα μέτρα που προωθούνται από την τροϊκανή κυβέρνηση είναι το τελειωτικό χτύπημα στις συντάξεις. Η πλήρης και απόλυτη επιδοματοποίηση των συντάξεων-παροχών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αλ. Μητρόπουλος, βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται ως επιτυχία η για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Από το 15% της ονομαστικής έκπτωσης εκτιμάται πως στους καταναλωτές θα φτάσει μια έκπτωση της τάξης του 6 ως 7%.

 

Τρίτη 25/2: Συμφωνούν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κυβέρνηση και τρόικα - διαφωνούν στον τρόπο, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, νωρίτερα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη: Χωρίς έλεγχο, χωρίς δημοκρατική λογοδοσία η δράση της Τρόικας σύμφωνα με την έκθεση που ενέκρινε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σχετικά με τις «διαπραγματεύσεις» για τα εργασιακά (σσ σήμερα διεξάγεται η σχετική συνάντηση Βρούτση - τρόικας), ο Όλι Ρεν τόνισε ότι είναι μνημονιακή επιταγή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή.

---------------------------------

Δευτέρα 24/2: Από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου Οικονομικών εισήλθαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας για να αρχίσουν τις «διαπραγματεύσεις» με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στην είσοδο του υπουργείου βρίσκονταν συγκεντρωμένες περίπου 50 καθαρίστριες φωνάζοντας συνθήματα κατά των εκπροσώπων των δανειστών.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των «διαπραγματεύσεων», η εφαρμογή των αλλαγών που  προτείνει ο ΟΟΣΑ, η σαλομοποίση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση του ορίου των μαζικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Διαβάστε αναλυτικά τα «ανοικτά» ζητήματα στις «διαπραγματεύσεις».

Νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε την Κυριακή το βράδυ πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για τον προσδιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013, ο υπολογισμός του οποίου έχει γίνει με τη μεθοδολογία του προγράμματος στήριξης και όχι με τη μεθοδολογία της Eurostat, ήτοι ως νούμερο δεν θα ταυτίζεται με το μέγεθος που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ, για το 2015 στο 3% του ΑΕΠ και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ. Η τρόικα θεωρεί πως ο στόχος του 2014 θα επιτευχθεί μόνον εάν στο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2013 προστεθούν και νέα μέτρα. Ενδεικτικά θεωρεί πως έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε η κυβέρνηση από τον ΦΑΠ 2011 και 2012 και τα οποία εισπράχθηκαν μέσα στο 2013 δεν θα επαναληφθούν, ενώ θεωρεί πως μη επαναλαμβανόμενα είναι και έσοδα 500 εκατ. ευρώ περίπου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Καθώς λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα επαρκεί οριακά για να καλύψει τον στόχο του 2014 ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να μη διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος του 2013 στην κοινωνία, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό.

«Καλοί μαθητές», εκλιπαρούν για μια δήλωση πολιτικής στήριξης

Στο νέο κύκλο «διαπραγματεύσεων» η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει ε τον ίδιο τρόπο που πορεύονταν έως τώρα - το δόγμα του καλού μαθητή - συνεχίζει η κυβέρνηση και δεν επιδιώκει τίποτα άλλο από τους εταίρους παρά μία «δήλωση πολιτικής στήριξης». Δηλαδή, ένα μικροκομματικό δωράκι εν όψει των ευρωεκλογών. Κανένα άλλο σχέδιο για το πώς θα βγούμε γρηγορότερα από το τέλμα, καμία ουσιαστική διεκδίκηση από τους εταίρους (διαβάστε την ανάλυση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων από την κυβέρνηση).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «Την ίδια στιγμή που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει ουσιαστικά ανοίξει, η κυβέρνηση είναι όμηρος της τακτικής της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μηνμονιακών πολιτικών και τα δίνει όλα, εκλιπαρώντας για μια πολιτική δήλωση στήριξης πριν τις ευρωεκλογές από τους δανειστές, χωρίς να διανοείται να ψελλίσει το οτιδήποτε που δεν είναι αρεστό στην κ. Μέρκελ». 

 

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε: «Δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. Η τρόικα έρχεται φέρνοντας μαζί της τις καινούργιες απαιτήσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές. Αφορούν την περιβόητη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή πώς θα την σαλαμοποιήσουν και θα εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα ένα μέρος της και από την άλλη τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές γύρω από το γάλα και δεν ξέρω τι άλλα.. τα οποία θα εξοντώσουν τελείως την μικρή παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα».

Financial Times: Αγκάθι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Η Ελλάδα και η τρόικα έχουν εγκλωβισθεί σε μία νέα αντιπαράθεση, καθώς η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό», σημειώνει, συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Financial TimesΟ ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα πιθανό νομοσχέδιο για την τροποποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θυμίζει τη θέση του ότι οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από την ανάλυση που έκανε η BlackRock και δόθηκε στους επόπτες της τρόικας εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα σήμερα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τρόικας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το ΔΝΤ απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα - που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ - εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.

Βρώμικο χτύπημα στις ελληνικές τράπεζες από τους Financial Times

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ - έχει ασκήσει επίσης πίεση για να εξετάσει η Ελλάδα καλύτερα τα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της Ε.Ε. αργότερα το 2014, έχει την έγνοια να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Η διαφωνία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ενέχει τον κίνδυνο να προσθέσει ένα νέο σημείο, δυνητικά εκρηκτικό, στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, καθώς θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στο εάν η Αθήνα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας, όταν τελειώσει η απομένουσα χρηματοδότηση από την Ευρώπη ύψους 10,1 δισ. ευρώ, αργότερα στο έτος. Εάν η Αθήνα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμά της που βρίσκονται στο ταμείο διάσωσης τραπεζών (σ.σ.: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, θα αναγκασθεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με νέα βοήθεια, καθιστώντας αναγκαίο ένα τρίτο πρόγραμμα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)