to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 10.04.2013

Διεθνή

Διαπραγματεύσεις για το τραπεζικό απόρρητο

Ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων υπηκόων στην Αυστρία, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, δεν δεσμεύτηκε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιβεβαίωσε σήμερα την αποδοχή από τη χώρα του, της εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από 1ης Ιανουαρίου 2015.


Όπως αναφέρθηκε το μεσημέρι από την αυστριακή καγκελαρία στη Βιέννη, πρόκειται για τη σωστή κατεύθυνση, όμως το χρονοδιάγραμμα είναι θέμα διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα τονιζόταν ότι, τόσο το Λουξεμβούργο όσο και η Αυστρία έχουν αποσαφηνίσει ότι δεν αλλάζει τίποτε στο τραπεζικό απόρρητο για τους δικούς τους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα από την Αυστρία, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουξεμβούργου στην άρση του τραπεζιτικού απόρρητου, αναφέροντας ότι η Επιτροπή πρόκειται να δώσει τώρα την εντολή διαπραγμάτευσης για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας ως προς τη φορολόγηση των τόκων, με πέντε ευρωπαϊκές τρίτες χώρες και τις ΗΠΑ.

«Η Αυστρία δεν το έχει αποδεχθεί ακόμη. Κατανοούμε την τρέχουσα συζήτηση στην Αυστρία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουξεμβούργου», ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο κοινοτικές χώρες, οι οποίες, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο, αρνούνταν να διαβιβάσουν -στο πλαίσιο μιας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών- στις φορολογικές υπηρεσίες των άλλων χωρών μελών της ΕΕ, στοιχεία ως προς την απόδοση τόκων τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτουν πολίτες αυτών των χωρών σε Αυστρία ή Λουξεμβούργο.

Πηγή: enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)